Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur, saluta afirmatia fostului presedinte Ion Iliescu privind prezenta unui centru CIA in Romania si cere autoritatilor romane sa efectueze o investigatie serioasa, informeaza un comunicat al APCE, citat de Mediafax. "Intr-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul presedinte roman Ion Iliescu a recunoscut ca stia despre un centru CIA in Romania, desi neaga ca stia ce se intampla acolo", a afirmat Anne Brasseur, presedintele APCE. In urma declaratiilor lui Iliescu, procurorii romani trebuie sa efectueze o investigatie serioasa asupra faptelor si sa-i traga la raspundere pe cei care au comis infractiuni in acest context, afirma oficialul european.

"In 2006 si 2007, raportorul Adunarii privind zborurile si inchisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat Romania, alaturi de Polonia, ca a gazduit centre secrete de detentie folosite pentru torturarea suspectilor in cadrul asa-zisului razboi impotriva terorismului", a adaugat Anne Brasseur.

Rapoartele Marty au declansat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit "dinamica adevarului, in urma caruia mai multi informatori au facut declaratii si care a condus la descoperirea unor incalcari ale Conventiei Europene privind Drepturile Omului de catre Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinte recente impotriva Poloniei referitoare la o inchisoare secreta identificata de senatorul Marty in 2007, se arata in comunicatul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Ion Iliescu a afirmat, intr-un interviu acordat recent Der Spiegel, ca el a aprobat "in principiu", in perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA in Romania, fara a sti ca urma sa fie vorba de vreo unitate pentru detentie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpes, la acea vreme sef al Administratiei prezidentiale.

In perioada 2002-2003, Statele Unite au formulat o cerere privind gazduirea de catre Romania a unui centru al Agentiei Centrale de Informatii. "Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", a afirmat Ion Iliescu intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

"Aliatii americani ne-au cerut sa oferim o locatie", a afirmat Ion Iliescu intr-un interviu acordat revistei Der Spiegel, explicand ca a aprobat solicitarea "in principiu", detaliile fiind stabilite de Ioan Talpes, care fusese director al Serviciului de Informatii Externe, iar atunci era sef al Administratiei prezidentiale si sef al Departamentului prezidential pentru Securitatea Nationala.

Ion Iliescu a precizat ca el a aprobat doar "o locatie" destinata CIA, fara a avea cunostinta ca era vorba de vreun centru special, pentru detentie. "Am considerat ca era un gest de acomodare inaintea aderarii noastre la NATO", a explicat Iliescu, care a fost presedinte in perioada 22 decembrie 1989-1992, 1992-1996 si 2000-2004. "Noi nu am avut nicio interferenta asupra activitatilor desfasurate de Statele Unite in acea locatie", a explicat fostul presedinte. "In acel moment, mie, ca presedinte, acea solicitare nu mi s-a parut mare lucru. Eram aliati (...), nu am intrat in detalii. Daca as fi stiut ce se putea face acolo, raspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.

Fostul presedinte Ion Iliescu declara, in 10 decembrie 2014, dupa ce Senatul SUA a prezentat versiunea publica a raportului Comisiei de Informatii privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA dupa 11 septembrie 2001 impotriva suspectilor de terorism, asimilate torturii, ca nu are cunostinta de existenta vreunei inchisori a CIA in Romania, precizand, totodata, ca nu poate comenta asupra centrului de detentie din Polonia "pe baza unor fapte necunoscute". "Nu pot sa comentez ceva fara documente de fata. Nu am avut cunostinta de asa ceva", declara Ion Iliescu, intrebat daca au existat inchisori ale CIA pe teritoriul Romaniei. Intrebat daca stia de inchisoarea CIA din Polonia, Ion Iliescu a precizat: "Nu m-am intalnit cu aceasta problema si comentarii pe baza unor fapte necunoscute si fara dovezi nu pot sa fac".

  • Ioan Talpes, fost sef SIE : Partea romana nu a vrut sa stie ce se petrece in "sediul" CIA de la Bucuresti

Ioan Talpes, care a fost sef la SIE in perioada 1992 - 1997, a recunoscut anul trecut, tot pentru Spiegel, in calitate de prim ofiter roman care facea acest gest, ca CIA a avut in Romania un "centru de tranzit". Talpes a sustinut si afirmatiile lui Iliescu.

Astfel, in perioada amintita, Talpes a admis ca a primit o cerere de la un reprezentant CIA in Romania in vederea obtinerii unui sediu. "Iliescu mi-a dat mana libera sa ma ocup de detalii", spune Talpes pentru revista germana. Talpes a mai declarat ca CIA a operat sediul respectiv din Bucuresti in perioada 2003 - 2006. El adauga ca era constient ca "situatia poate deveni periculoasa". De aceea, scrie Spiegel, Talpes le-ar fi spus americanilor ca partea romana nu vrea sa stie nimic din ce se petrece in cladirea de la Bucuresti.

Ioan Talpes isi corecteaza astfel declaratiile anterioare facute pentru Spiegel in care afirma ca nu stia unde se gaseste sediul respectiv. Acum, fostul consilier afirma ca nu stie daca CIA ar fi utilizat aeroportul de la Mihail Kogalniceanu pentru transferuri de prizonieri.

Declaratiile lui Talpes si Iliescu, scrie Spiegel, confirma raportul lui Dick Marty din anul 2006/2007. In documentul respectiv, raportorul special al Consiliului Europei afirma ca cel putin cinci oficiali roman de rang inalt stiau de existenta centrului CIA din Romania si il numeste explicit si pe fostul presedinte Traian Basescu.

In 2008, o comisie parlamentara de ancheta concludea ca in Romania nu ar fi existat centre de detentie ale CIA si ca nu ar fi existat nici indicii despre transferuri de prizonieri pe zboruri secrete. Presedintele acelei comisii, astazi europarlamentarul Norica Nicolai, ramane la pozitia de atunci si spune pentru Spiegel ca "nu aveam indicii la acea vreme".

Spiegel a stat de vorba pe acest subiect si cu presedintele APADOR-CH Maria Nicoleta Andreescu, care spune despre afirmatiile lui Ion Iliescu ca "sunt foarte impotante". Andreescu mai afirma ca "daca statul roman are vointa sa faca lumina in cazul centrelor de detentie CIA, atunci procuratura trebuie sa demareze o ancheta dupa aceste declaratii".