Masurile de reasigurare decise de NATO pe flancul estic transmit un mesaj defensiv, de aparare, si nu sunt amenintatoare la adresa nimanui, a declarat, marti, la Poligonul Smardan, din judetul Galati, adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Sir Adrian Bradshaw, citat de Mediafax.

"Masurile de reasigurare sunt realizate la scara destul de redusa si transmit un semnal cu privire la faptul ca vrem sa ne aparam, demonstreaza unitatea aliantei, dar intr-o maniera defensiva, asa ca nu cred ca ar trebui sa para amenintatoare pentru nimeni. Iar in ceea ce priveste sistemul antiracheta, e un sistem defensiv, asa cum am spus de multe ori, sa ne apere fata de proliferarea rachetelor. Este un sistem in intregime defensiv si in acelasi timp cu caracter pur de aparare", a afirmat generalul Sir Adrian Bradshaw.

Generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Fortelor Aliate din Europa, si ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, au participat, marti, la Poligonul Smardan, din judetul Galati, la Ziua Distinsilor Vizitatori din cadrul exercitiului international Wind Spring 15.

Eexercitiul Wind Spring 15, care se desfasoara intre 16 si 30 aprilie in poligonul Smardan, din judetul Galati, si la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogalniceanu (CAAMK), judetul Constanta, participa peste 2.200 de militari cu armament si tehnica de lupta din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, Romaniei si Statelor Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat de presa al MApN, exercitiul are ca scop antrenarea in comun, intr-o conceptie unitara, a militarilor din tari membre ale NATO sau partenere, pentru mentinerea capacitatii operationale a structurilor si indeplinirea cerintelor specifice de interoperabilitate si standardizare ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene.

In cadrul Wind Spring 15, au loc exercitii de comandament, trageri de lupta, rezolvarea unor situatii tactice complexe. Exercitiul face parte din seria activitatilor de instruire in comun care se desfasoara atat in tara, cat si in afara teritoriului national, in cadrul operatiei "Atlantic Resolve", pentru demonstrarea masurilor de reasigurare adoptate in cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilitatii si securitatii regionale, in special in actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.