Liderul Fratiei Musulmane, Mohmed Mursi, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare dupa ce a fost judecat pentru acuzatii legate de moartea unor protestatari la demonstratiile din 2012, informeaza Reuters.

Fratia Musulmana sarbatoreste victoria. Pe banner - Mohammed MursiFoto: Agerpres/AP

Protestele au erupt in Egipt la trei ani dupa ce Mursi devenise primul presedinte liber-ales al tarii. Mursi a fost pus in tribunal intr-o cusca in timp ce judecatorul Sabri Youssef a citit sentinta acestuia si a altor 12 membri ai Fratiei, inclusiv figuri importante, precum Mohamed el-Beltagy si Essam el-Erian.

Citirea sentintei a fost transmisa live de televiziunea de stat.

Acestia au fost gasit vinovati de acuzatiile de violenta, rapire si tortura in legatura cu uciderea unor protestatari in 2012. Ei au fost achitati de acuzatiile de crima, care ar fi atras pedeapsa cu moartea.

Un avocat al acuzatilor a spus ca acestia vor face apel la sentinta primita.

Amnesty International a caracterizat sentinta ca o “mascarada de justitie” ce “sfarama orice iluzie ramasa in privinta independentei si impartialitatii sistemului judiciar penal din Egipt”. Organizatia a solicitat ca Mursi sa fie rejudecat intr-un tribunal civil "in acord cu standardele internationale” sau sa fie eliberat.

Politicile lui Mursi cand era la putere i-au atras oprobiul egiptenilor laici si liberali care se temeau ca Fratia - principala opozitie pentru Mubarak pentru decenii si foarte populara datorita activitatii de caritate - abuza de putere.

Protestele au izbucnit la sfarsitul lui 2012 cand Mursi a dat un decret ce ii sporea puterile prezidentiale. Demonstratiile au dus la moartea unor protestatari, iar procurorii au spus ca Mursi si ceilalti lideri ai Fratiei Musulmane sunt responsabili.

Mursi si ceilalti acuzati au negat acuzatiile.

De cand Mursi a fost dat jos de la putere, sute de simpatizanti ai Fratiei au fost condamnati la moarte si cateva mii au fost inchisi.