Presedintele Bashar al-Assad a declarat ca a "invitat" in tara sa miscarea siita libaneza Hezbollah, dar a dezmintit ca trupe iraniene lupta pe teritoriul sirian, intr-un interviu la canalul de televiziune France 2 difuzat luni, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Intrebat despre sprijinul strategic al Iranului si Hezbollahului in conflictul din Siria, cazuta prada unei rebeliuni armate si jihadistilor, Bashar al-Assad a raspuns ca "nicio tara nu are dreptul sa intervina fara a fi acolo invitata. Noi am invitat Hezbollahul, dar nu pe iranieni. Nu exista trupe iraniene in Siria si ei nu au trimis nicio forta".

"Comandanti si ofiteri vin si se duc intre cele doua tari in conformitate cu cooperarea existenta intre noi de mult timp. Acest lucru este diferit de participarea la lupte", a adaugat Assad, evocand Iranul, principalul aliat regional al regimului de la Damasc.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Gardienii revolutiei, armata de elita a Republicii islamice, lupta alaturi de Hezbollah si armata siriana in special in sudul tarii, aminteste AFP.

Intrebat despre coalitia internationala condusa de Statele Unite, care opereaza lovituri contra gruparii Statul Islamic, presedintele sirian a considerat ca tarile ce compun aceasta coalitie "nu au fost serioase pana in prezent" si "nu ajuta pe nimeni in aceasta regiune".

"Daca veti compara numarul de lovituri aeriene efectuate de fortele coalitiei compuse din 60 de state cu cele efectuate de noi, un mic stat, veti constata ca noi bombardam de zece ori mai mult decat coalitia intr-o zi", a argumentat el.

Presedintele sirian a dezmintit de asemenea utilizarea ca arma a acidului clorhidric in martie impotriva unor sectoare rebele din provincia Idleb (nord-vest), dupa acuzatii ale organizatiei pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW).

"Nu, e o alta falsa prezentare facuta de guverne occidentale", a raspuns Bashar al-Assad. "Nu am folosit clorul si nu avem nevoie de el. Avem arme conventionale si ne putem atinge obiectivele fara a face acest lucru".

La o intrebare asupra responsabilitatii in aparitia gruparii Statul Islamic (SI), presedintele sirian a subliniat ca SI "a fost creat in Irak in 2006 sub supervizarea americanilor". "Eu nu sunt in Irak. Nu am fost niciodata. Eu nu controlez Irakul. Americanii sunt cei care controleaza Irakul. SI a venit din Irak in Siria, pentru ca haosul este contagios", a adaugat el.

Printre altele, Bashar al-Assad a afirmat ca exista contacte intre serviciile de informatii francez si sirian in ciuda faptului ca relatiile diplomatice bilaterale au fost rupte.

"Exista contacte, dar nu exista nicio cooperare", a declarat presedintele sirian, ca raspuns la o intrebare asupra legaturilor dintre serviciile de informatii sirian si francez. "Ne-am intalnit cu unii responsabili ai serviciilor dumneavoastra de informatii, dar nu exista nicio cooperare" sau schimb de informatii, a adaugat el, fara a-i identifica pe acesti responsabili.

"Acesti responsabili francezi au venit in Siria, dar noi nu ne-am dus in Franta. Ei pot veni sa faca schimb de informatii, dar atunci cand doriti sa aveti acest tip de colaborare, este nevoie de bunavointa din partea ambelor parti", a mai spus Bashar al-Assad, sugerand ca acesta nu este cazul Parisului.