Vineri 17 aprilie, corespondentul la Atena al Spiegel online transmitea stirea-bomba conform careia Grecia ar urma sa semneze saptamana viitoare un parteneriat pe linie de energie cu Rusia. Avansul pentru noua conducta de gaz Pipeline Turkish Stream ar fi intre trei si cinci miliarde de euro platibile imediat, scrie publicatia germana, pe baza unor informatii venite de la un oficial din guvernul Syriza. Kremlinul a negat prompt ca s-ar fi convenit plata vreunui avans. O zi mai tarziu, ministrul de finante al Germaniei a facut si el o declaratie care a starnit furori: "Ma bucur pentru Grecia, daca este asa. Sa speram ca este asa. Tot ce ajuta Grecia, e bun", ar fi declarat Wolfgang Schäuble, citat de Stern online.

W. SchaubleFoto: Wikipedia

Schäuble se afla in 18 aprilie la Washington, la reuniunea de primavara a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale. Ministrul crestin-democrat a adaugat ca nu cunoaste detalii cu privire la un eventual tratat energetic pe care Grecia, conform informatiilor aparute in presa, ar urma sa-l semneze cu Rusia si care ar aduce Greciei, curand, cinci miliarde de euro. El crede insa ca acest pas nu va scuti Grecia de nevoia de reforme. "Aici trebuie ca Grecia sa mai discute cu cele trei institutii", a spus el, referindu-se la troica FMI, UE, Banca Mondiala. "In aceasta directie, contextul nu s-a schimbat", a adaugat el.

Miliardele pentru Grecia despre care relata Spiegel online, stire preluata in presa internationala (printre care si cea romaneasca), starnind opinii diverse, ar fi un avans pe care Grecia l-ar primi in scurt timp, pentru proiectata conducta de gaz Pipeline Turkish Stream. Prin aceasta conducta, gazul rusesc ar urma sa fie transportat prin Turcia si Grecia, pana in Europa. Gazoductul ar putea fi dat in folosinta in 2019, iar avansul de acum acordat Greciei, conform speculatiilor aparute in presa, ar fi in contul viitoarelor taxe de tranzit pentru gazul rusesc prin Grecia.

Tratatul ar urma sa fie semnat marti, 21 aprilie, dupa cum scrie Spiegel online. Discutiile preliminare ar fi avut loc in timpul actualei vizite la Moscova a premierului grec Alexis Tsipras si al ministrului grec al energiei, Panagiotis Lafazanis. "Rusia a negat sambata o informatie aparuta in presa germana, care arata ca autoritatile de la Moscova si cele de la Atena ar urma sa semneze marti un acord pentru un gazoduct, ce ar putea aduce trezoreriei grecesti pana la 5 miliarde de euro", scrie sambata Hotnews.ro, din informatii ale agentiei de presa Reuters.

"Nu, nu exista niciun acord", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Denis Peskov, citat de Hotnews.ro. "Peskov a reiterat ca Grecia nu a solicitat asistenta financiara in timpul discutiilor de la Kremlin desfasurate luna aceasta intre premierul Alexis Tsipras si presedintele rus Vladimir Putin. <>, a declarat Peskov".

In acest context, prompta reactie si afirmatiile ministrului de finante german pot fi interpretate ca un semnal. Un semnal ca Grecia are libertatea de a-si procura colace de salvare de unde poate, pentru a evita insolventa de stat. In acelasi timp, Germania si UE nu se bucura momentan nici in gand de un eventual cataclism pentru Euro provocat prin Grexit, iesirea Greciei din Eurozona si revenirea la drahma. Desi fermitatea in sensul returnarii creditelor externe de catre Grecia exista, ca si insistenta asupra reformelor structurale pe care sa le implementeze guvernul grec, Schäuble nu se opune unui business al grecilor cu rusii, daca acesta ii ajuta pe primii. Un business care, in viitorul apropiat, poate aduce in Europa gazul rusesc, indiferent pe ce cai ar veni acesta, s-ar putea specula mai departe, pastrandu-se linia cunoscutului pragmatism german.