Oskar Groning, fost contabil de la Auschwitz, care va implini 94 de ani pe 10 iunie, va comparea incepand de marti si pana la sfarsitul lunii iulie in fata justitiei germane, fiind, probabil, ultimul militar din Al Treilea Reich care va raspunde pentru crime de razboi. Oskar Groning va fi audiat, la Tribunalul din Luneburg, in nordul Germaniei, pentru "complicitate la crime grave", anunta Mediafax, citand 20minutes.fr.

El a lucrat la Auschwitz intre 16 mai si 11 iulie 1944, perioada de timp in care aproape 425.000 de mii de persoane au fost aduse in acest lagar de concentrare din Polonia ocupata, dintre care cel putin 300.000 au fost exterminate in camerele de gazare.

Conform acuzarii, el era constient ca prizonierii declarati inapti "erau ucisi direct dupa ce intrau in camerele de gazare de la Auschwitz".

Cincizeci si cinci de parti civile, in mare parte supravietuitori si membri de familie ai unora dintre victime, vor participa la audieri.

Potrivit istoricului Andreas Sander, doar 6.656 de nazisti au fost condamnati incepand din 1945, 91 la suta dintre sentintele de condamnare fiind sub cinci ani de inchisoare. Aproximativ 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei din Europa, au fost ucise intre 1940 si 1945 in lagarul Auschwitz-Birkenau.