Bugetul este un element crucial pentru orice aplicatie. In general, detaliile bugetare sunt primele componente evaluate, notarea lor avand un impact decisiv asupra succesului cererii de finantare. Cum putem construi un buget corect, echilibrat, coerent si in deplina concordanta cu aplicatia narativa? Ce reguli trebuie sa respectam? Care sunt principiile de baza? Ce legislatie este aplicabila? EurActiv.ro raporteaza.

Cladirea Comisiei EuropeneFoto: Comisia Europeana

Cel mai important aspect care trebuie mentionat este ca fondurile comunitare ofera o pre-finantare de pana la 80%, ceea ce este un sprijin financiar semnificativ pentru orice entitate cu bugete relativ mici si cu posibile greutati in asigurarea cashflow-ului, daca ar primi banii la decontare, dupa 3-6 luni de la cheltuiala.

In plus, birocratia este mult redusa, raportul financiar este integrat in buget, inca de la aplicare, iar copiile facturilor se trimit in format electronic si numai la o solicitare expresa a CE, se trimit si in format fizic, in copie conform cu originalul.

Care sunt etapele dezvoltarii unui buget?

In episoadele trecute am vazut cum putem dezvolta un concept, cum stabilim parteneriatele si cum scriem aplicatia. Pasul imediat urmator este contruirea bugetului. Acesta trebuie elaborat in concordanta cu activitatile proiectului si trebui sa respecte conditiile cererii de propuneri si legislatia in vigoare.

Integral in EurActiv.ro