Spania sufera de o coruptie sistemica, care afecteaza tara de la sfarsitul dictaturii lui Franco si pana astazi, iar cetatenii exasperati cer o schimbare, acuza un cunoscut fost judecator spaniol, Baltasar Garzon, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In toate fatetele vietii publice si private din Spania, lucrurile arata ca acest fenomen al coruptiei a penetrat si a impregnat fiecare dintre institutiile noastre si ca raspunsurile au fost insuficiente", a afirmat fostul magistrat, prezentand ultima sa carte, "Noroi, 40 de ani de coruptie in Spania".

Fostul judecator, care a ajuns pe prima pagina a presei internationale cand a obtinut retinerea temporara a fostului dictator chilian Augusto Pinochet in 1998 la Londra, a fost indepartat din functie in 2012 fiind acuzat ca a ordonat interceptari telefonce ilegale intr-un caz de coruptie.

Cartea sa de 500 de pagini se prezinta sub forma unei enciclopedii a coruptiei, fiind bazata pe anchete si decizii judiciare, pe analize ale expertilor si pe studii realizate de organizatii internationale sau ONG-uri.

Garzon diseca 60 de cazuri care formeaza o cronica neagra a vietii politice, economice si sociale a tarii, dupa dictatura lui Francisco Franco (1939-1975) si pana in zilele noastre, atingand nu doar lumea politica, ci si bancile, Biserica, politia, justitia, mass-media si chiar si familia regala.

"Coruptia este sistemica in Spania, desi in ultima perioada a aparut posibilitatea ca oamenii sa reactioneze si sa nu se mai compromita, ca urmare a crizei economice care a lovit cetatenii si care a relevat adevarate scandaluri in lumea finantelor, a bancilor, in economie si in lumea celor foarte bogati", sustine fostul judecator.

Propulsate de aceasta nemultumire populara intr-o tara in care somajul afecteaza mai multe de 1 din 5 spanioli, mici partide precum formatiunea anti-liberala Podemos si rivalul sau de centru-dreapta Ciudadanos fac campanie impotriva coruptiei si ameninta hegemonia celor doua partide traditionale, conservatorii din cadrul Partidului Popular, aflati la putere, si Partidul Socialist (PSOE), care au detinut anterior puterea.

Garzon: Totul era permis

Insa aceasta nemultumire este o reactie recenta. Spania a trait cu aceasta coruptie timp de decenii, in indiferenta in fata "unei impunitati care dateaza din perioada lui Franco", subliniaza Baltazar Garzon.

"Un lant de <> si de <>, precum si sanctiuni aproape inexistente au avut drept rezultat faptul ca totul era permis si ca singurul lucru care conta era sa nu fii prins", a explicat fostul magistrat.

Fostul judecator denunta, de asemenea, obstacolele ridicate de institutiile statului anchetelor duse "cu multe eforturi, de catre judecatori, procurori sau politisti, insa nu de catre institutii, pentru ca ar fi putut lovi in partidul aflat la putere", indiferent daca era vorba de PSOE sau PP.

Cele doua formatiuni politice sunt implicate la ora actuala in vaste anchete si dosare de coruptie si deturnare de fonduri.

Baltasar Garzon, in varsta de 59 de ani, este un personaj controversat in Spania. Incepand din 1980, el a anchetat cazuri puternic mediatizate de terorism, trafic de droguri, coruptie sau crime impotriva umanitatii, fapt ce i-a atras numele de "judecator vedeta".

In februarie 2012, Garzon a recunoscut ca este vinovat de comandarea unor interceptari telefonice in inchisoare, intre avocati si detinuti, intr-un caz de coruptie care viza reteaua Gurtel, in care au fost implicati, dupa 2009, mai multi membri ai partidului conservator. Garzon a pierdut dreptul de a exercita meseria de judecator timp de 11 ani.

Totodata, Garzon a fost urmarit penal si achitat pentru ca a incercat sa deschida o ancheta asupra crimelor din timpul regimului Franco si acoperite de legea amnistiei din 1977.

Baltasar Garzon detine, la ora actuala, un cabinet de avocatura in Madrid si apara clienti precum Julian Assange, fonatorul site-ului WikiLeaks, care a publicat mii de documente confidentiale din SUA.