Sari direct la conținut

​Un pas inapoi pentru autostrada Sibiu – Pitesti: Consiliul pentru Solutionarea Contestatiilor obliga Compania de Autostrazi sa evalueze din nou ofertele pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate

HotNews.ro
Cand se va face autostrada Sibiu-Pitesti?, Foto: Hotnews
Cand se va face autostrada Sibiu-Pitesti?, Foto: Hotnews

Compania Nationala de Autostrazi va trebui sa evalueze din nou ofertele depuse in cadrul licitatiei pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate al autostrazii A1 Sibiu – Pitesti – document necesar pentru demararea constructiilor in viitor, a stabilit Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Decizia CNSC vine dupa ce Compania de Autostrazi a anuntat pe 11 februarie castigatorul licitatiei, dar rezultatul a fost contestat de un alt participant la procedura publica. Reevaluarea ofertelor practic intarzie realizarea Studiului de fezabilitate si, implicit, amana si momentul cand constructia efectiva a autostrazii va putea incepe.

Intr-o decizie publicata pe 7 aprilie, CNSC stabileste ca CNADNR va trebui sa reevalueze ofertele dupa ce contestatia depusa de una din firmele pierzatoare a fost admisa.

„Admite contestaţia formulată de către S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L., în contradictoriu cu autoritatea contractantă COMPANIA NAŢIONALĂ DE AUTOSTRĂZI ŞI DRUMURI NAŢIONALE DIN ROMÂNIA S.A. Pe cale de consecinţă, obligă autoritatea contractantă la anularea raportului procedurii nr. 16/1471/11.02.2015 şi, a tuturor actelor subsecvente acestuia, inclusiv a comunicării rezultatului procedurii nr.92/9250/11.02.2015 şi reevaluarea ofertelor, conform celor menţionate în cadrul motivării aferente”, se arata in decizia CNSC.

„Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere, în termen de 10 zile de la comunicare”, se mai arata in decizia CNSC.

Pe 11 februarie, Compania de Autostrazi anunta ca Asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala București – Tecnic Consulting Engineering Romania SRL a fost desemnata castigatoare in licitatia publica pentru revizuirea si actualizarea Studiului de Fezabilitate a autostrazii A1 Sibiu – Pitesti. Valoarea ofertei castigatoare era de circa 6,5 milioane de euro.

Fata de rezultatul licitatiei, la CNSC a fost depusa o contestatie de catre firma Romair Consulting, firma ce s-a aflat pe primul loc din punct de vedere al ofertei financiare.

Ce prevede revizuirea SF-ului si cat va dura

Studiul de fezabilitate este necesar pentru ca lcurarile la autostrada Sibiu – Pitesti sa fie scoase la licitatie. Studiul de Fezabilitate va documenta in detaliu toate aspectele autostrazii care va lega actuala variantă de ocolire a Municipiului Sibiu cu actuala variantă de ocolire a Municipiului Pitești. Lungimea proiectului este de aproximativ 120 km.

Practic, autostrada Sibiu – Pitesti este singura bucata lipsa din mult-cunoscutul Coridor pan-european IV, cel care ar urma sa lege Aradul si granita de vest cu Bucurestiul si orasul-port Constanta. Toate celealte loturi de pe traseu fie au fost finalizate, fie sunt in lucru in prezent.

Potrivit CNADNR, durata contractului este de 17 luni, iar principalele activități ce urmează a fi realizate în cadrul Studiului de Fezabilitate sunt:

Ø Studiul de trafic;

Ø Studiul privind alternative de traseu;

Ø Investigații de teren (studii hidrologice; geotehnice; topografice; arheologice; pedologice);

Ø Activități de proiectare (drum, noduri rutiere; poduri; pasaje; viaducte; consolidări; tuneluri; siguranța circulației, utilități);

Ø Evaluarea impactului asupra mediului;

Ø Analiza cost-beneficiu și modelul financiar;

Ø Pregătirea documentației de atribuire pentru viitoarele contracte de lucrări.

Contractul este împărțit în 5 secțiuni conform Caietului de Sarcini, mai aminteste Compania de Autostrazi. Pentru Secțiunea Sibiu – Boita (Lotul 1) și Curtea de Argeș – Pitești (Lotul 5), Studiul de Fezabilitate trebuie realizat în maximum 5 luni. Pentru celelalte Secțiuni, Studiul de Fezabilitate trebuie realizat în maximum 12 luni.

Restul de 5 luni reprezinta o perioada de asistenta pentru beneficiar, potrivit unui raspuns al CNADNR catre HotNews.ro

Citeste si:

Pentru autostrada Sibiu – Pitesti, drumul de la hartie la santier e plin de hopuri: Compania de Autostrazi a ignorat una din recomandarile europene pentru actualizarea Studiului de Fezabilitate, desi in 2012 a anulat licitatia tocmai pentru a integra observatiile expertilor europeni

ARHIVĂ COMENTARII
I.Puscas • 2015-04-10 14:30:45
!7 luni -adica aproape 2 ani!! pentru un studiu de fezabilitate" Cine a stabilit termenele astea? Nu mai este un SF ci Science Fiction! Cand il termina nu mai e valabil, pentru depasirea cine stie a caror termene! Vorba lui Ilici de pe vremuri "asta e o facatura", a cuiva interesat sa scoata Renault din Romania in 2020.Nu mi se pare intamplator ca aceasta decizie de nou SF intervine dupa declaratia recenta a Grupului Renault privind plecarea in 2020 daca nu va exista autostrada Pitesti Sibiu.Aici trebuie sa intervina guvernul si sa le impuna niste termene foarte scurte, care sa nu compromita constructie autostrazii Sibiu -Pitesti pana in 2020(si asa este prea lung acest termen de 2020!)Sa nu uitam ca in 2020 se incheie si exercitiul bugetar al UE, de unde ne vin banii pentru construirea acestei autostrazi si riscam sa ii pierdem daca nu ii folosim.Deci iata, ne asteapta o dubla lovitura-de incasat nu de dat!
0 6
bigbrother • 2015-04-10 15:12:04
Ce anume contesta? Daca se face contestatie de catre castigatori, se mai accepta inca o runda de contestatii si o tinem asa la infinit? In plus, ce s-a schimbat in SF actual vs vechiul SF, de ce nu-l putem folosi pe cel vechi cu mici modificari aparute? Cu alte cuvinte, este necesara revizuirea completa a SF sau punctual? Daca se poate punctual, de ce dureaza 17 luni? Cine plateste pentru acest al doilea studiu, tot bugetul de stat sau sunt bani europeni? Incep sa cred ca acum ca nu mai merge sparla cu autostrazile pt ca sunt bani europeni, se scot bani din SF. Si exagerand proportiile acestei intamplari, daca cumva se dovedeste ca firmele din Romania s-au aliat sa blocheze dezvoltarea infrastructurii si implicit a tot ceea ce inseamna dezvoltarea tarii ca urmare a existentei acestor drumuri, zau ca voi milita pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Este incredibil cum de 25 ani de zile nu reusim sa facem cateva autostrazi , incat nu pot decat sa ma intreb cine are interese sa nu se faca aceste drumuri, sa nu se dea de lucru romanilor, sa nu se lucreze calitativ etc. Ma uit la pagina unde scriu, sunt lucrari care au 2899 de zile intarziere de la initierea proiectului, adica peste 7 ani de zile cineva a uitat de acel proiect apoi vine si cere un nou SF, pe alti bani si alt timp alocat...zau ca toata povestea pute rau de tot.
0 17
CocoMuc1 • 2015-04-11 13:17:30
va avea mult de munca daca intra in CNADNR! unde pot semna?
0 0
Plagarus • 2015-04-10 15:49:08
Ce penibili ne fac viatza !
0 7
snams • 2015-04-10 19:21:16
Băi oameni buni, ăștia-s nebuni!!!
0 4
Direwolf • 2015-04-10 20:48:34
Cel Mai Cinstit Guvern se pare ca e si Cel Mai Bombalau in acelasi timp....nu e in stare de nimic.
0 3
INTERVIURILE HotNews.ro