Crescatorii de bovine si ovine protesteaza joi in fata Guvernului, dupa ce negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii au esuat. Acestia sunt nemultumiti, printre altele de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor si lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015.

UPDATE Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Agriculturii Daniel Constantin, in deschiderea sedintei de Guvern de joi, sa dialogheze cu protestatarii si sa le transmita ca banii pentru subventii sunt in cont si ca urmeaza sa fie acordati.

Protestatarii sunt membri ai Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania si Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, afiliate la Federatia AGROSTAR.

Protestul este autorizat de Primaria Capitalei intre orele 11:00 si 14.00, informeaza Agerpres. Organizatorii au estimat ca la protest participa in jur de 2500 de persoane.

Crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar, precum si de birocratizarea excesiva.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si din cel bugetar.