Rusia ar fi amenintat cu folosirea "fortei nucleare" pentru a apara anexarea Peninsulei Crimea si ar fi avertizat ca "aceleasi conditii" care au determinat-o sa actioneze militar in Ucraina exista si in cele trei tari baltice, toate membre NATO, informeaza The Independent.

Dispozitive militare antiaeriene ruseFoto: mil.ru

Potrivit unor notite luate de un american la o intalnire intre generalii rusi si oficialii americani - si vazute de cotidianul The Times - Moscova ar fi amenintat cu un "spectru de raspunsuri de la nuclear la non-militar" daca NATO disloca mai multe trupe in Lituania, Letonia si Estonia.

Rusii ar fi declarat la intalnirea care a avut loc in Germania luna trecuta ca o incercare de returnare a Crimeei catre Ucraina va fi intampinata "puternic, inclusiv prin folosirea fortei nucleare".

Acestia ar mai fi declarat ca daca NATO trimite arme Ucrainei, aceasta initiativa ar fi vazuta drept "o noua avansare a NATO spre granita rusa", iar "poporul rus va cere un raspuns puternic".

Oficialii rusi ar fi adaugat ca "aceleasi conditii care au existat in Ucraina si au determinat Rusia sa actioneze acolo" exista si in cele trei state baltice, care, ca si Ucraina, au un numar mare de cetateni care se considera etnici rusi.

Rusia ar avea in vedere mai multi pasi si in ceea ce priveste tarile baltice, potrivit notitelor, dar acestia ar fi mai degraba "actiuni de destabilizare care ar face si mai dificila identificarea Rusiei decat cele din estul Ucrainei".

Notitele sugereaza ca Moscova ar evita trimiterea de "trupe si armament greu in favoarea altor instrumente".

"Rusia spera sa atraga treptat populatia rusa catre Rusia fara sa ofere NATO un pretext de a trimite trupe", mai arata notitele.

Daca NATO raspunde, acest lucru l-ar face "un potential coagresor impotriva minoritatilor vorbitoare de limba rusa din statele baltice", o situatie descrisa ca "potential mult mai periculoasa pentru Statele Unite decat cea adin Ucraina" .