Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj a declansat o ancheta la Liceul de Muzica "Sigismund Toduta" din Cluj-Napoca, dupa ce o invatatoare a fost inregistrata cu un reportofon la ore in timp ce a strigat la un elev din clasa I si l-a facut nebun, tampit si "jumatate de creier".

Incidentele din clasa I, de la Liceul de Muzica "Sigismund Toduta", s-au petrecut de-a lungul mai multor saptamani, in timpul lunii martie, invatatoarea fiind inregistrata cu un reportofon pus de tatal unei eleve in ghiozdanul acesteia, transmite Mediafax.

Fetita s-a plans de mai multe ori parintilor ca invatatoarea le vorbeste urat la scoala, iar acestia au decis sa o inregistreze cu un reportofon. Ulterior, parintii elevei au decis sa-si mute fiica la o alta scoala, dupa care au sesizat Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, care a deschis o ancheta.

Inregistrarile de pe reportofon au fost facute publice, miercuri, de catre parintii fetitei.

Directorul Liceului de Muzica "Sigismund Toduta", Vasile Sandean Ovadiuc, a declarat, miercuri, presei, ca si la nivelul unitatii se va constitui o comisie de ancheta.

"Trei parinti ai unor elevi de clasa I au depus o reclamatie direct la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj fara sa fie sesizata conducerea Liceului de Muzica, iar ISJ a declansat, marti, o ancheta, dupa ce o invatatoare a fost inregistrata la ore cand striga la un elev si a folosit la adresa acestuia termeni destul de gravi. Comisia de ancheta a stat de vorba cu parintii si cu invatatoarea. Vom constitui si noi o comisie de ancheta pentru verificarea aspectelor semnalate, care va aplica sanctiuni invatatoarei, pentru ca nu este normal sa se intample asa ceva intr-o scoala", a spus Sandean Ovadiuc.

Potrivit acestuia, invatatoarea are o vechime de 27 de ani in invatamant si nu a mai avut abateri pana acum.

"Dupa ce noi am aflat despre comportamentul invatatoarei, la nivelul liceului a fost organizata o sedinta cu parintii, la care a participat si invatatoarea respectiva, iar aceasta si-a recunoscut vina, motivand ca a avut probleme in familie. Faptul ca a avut acasa probleme nu ii da niciun drept sa foloseasca astfel de cuvinte. A si fost monitorizata la ore si nu a mai fost un astfel de comportament. Intre timp, fetita care a realizat inregistrarea si baietelul care apare in inregistrare au fost mutati in luna martie de catre parintii lor la alte scoli", a mai spus directorul liceului.

Acesta a afirmat ca inregistrarea a fost facuta cu un reportofon pe care parintii i l-au pus fetitei lor in ghiozdan, dupa ce aceasta le-ar fi spus ca invatatoarea vorbeste urat si striga la copii.

"Sunt si parinti nemultumiti de faptul ca au fost inregistrati copiii fara acordul lor. Un parinte a cerut instalarea camerelor video in clase pentru a preveni astfel de comportamente ale cadrelor didactice, dar vom face un sondaj sa vedem daca vom instala astfel de camere", a mentionat directorul Liceului de Muzica "Sigismund Toduta".

La randul sau, tatal elevei care a realizat inregistrarea cu reportofonul a declarat ca nu este normal ca un cadru didactic sa li se adreseze unor copii de sapte ani in modul in care a facut-o invatatoarea.

"Fetita noastra ne spunea ca nu mai vrea sa mearga la scoala pentru ca invatatoarea vorbeste urat. Era traumatizata, am dus-o la psiholog. Le spunea ca in perioada cand ea lipseste, copiii sa stea ca sfintii pe pereti. Acum este la alta scoala, este linistita", a mai spus tatal fetei.

In inregistrare, se aude cum invatatoarea il face nebun, tampit si "jumatate de creier" pe un elev.

"Ma, tu esti nebun la cap, unde dracu ai vazut, de ce scrii zero, ma, baiatule? Ma, tu esti normal la cap? Tu esti intreg la cap, unde dracu ai vazut tu cu zero? (...) Tu nu iti poti reveni la nivelul colegilor tai? Du-te naibii in pregatitoare, du-te in gradinita. Pleaca in pregatitoare. Incapabil sa se concentreze. Ma, baiatule, tu esti intreg? Unde iti sta capul, vino dracului la catedra, sa te pazesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a facut de copil. Jumatate de creier. Vino aici cu scaunul sa stai la masa, sa fii supravegheat ca bebelusii. Bebelus", a spus invatatoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalti elevi sa ii strige in cor colegului lor: "Trezeste-te!".

"Inca asa ceva nu mi-a fost dat sa vad in viata mea. Ma mir ca nu dormi pe masa, tu te culci noaptea? Vad ca sforai in continuare fara sunet. Sa mor io daca inteleg ce vrei sa spui, dupa ce Dumnezeu mai vii la scoala, ca sa ai de unde sa mergi acasa? (...) Ma, tu esti tampit de tot?", se mai aude in inregistrare.

Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a declansat, marti, o ancheta in acest caz, seful ISJ, Valentin Cuibus, refuzand sa faca orice fel de comentarii pana la finalizarea anchetei.