Criteriile minime de autorizare si acreditare pentru specializarile medicina, medicina dentara, farmacie, asistenti medicali, moase, medicina veterinara si arhitectura sunt prevazute intr-un proiect de hotarare de guvern, pus in dezbatere de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), potrivit Mediafax.

MECS a eleborat un proiect de HG pentru modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1477/2003 pentru aprobarea criteriilor minime obligatorii de autorizare si acreditare pentru institutiile de invatamant superior din domeniile: medicina, medicina dentara, farmacie, asistenti medicali, moase, medicina veterinara, arhitectura, precum si pentru colegiile de asistenti medicali generalisti, pentru formarea de baza si care a fost supus dezbaterii publice.

Proiectul a fost elaborat in vederea transpunerii prevederilor Directivei 2013/55/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 noiembrie 2013 de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale si a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 privind cooperarea administrativa prin intermediul Sistemului de informare al pietei interne (Regulamentul IMI) referitoare la criteriile minime de formare pentru cele sapte profesii reglementate sectorial: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect.

Normele prevazute vor fi puse in aplicare de institutiile de invatamant superior in cadrul carora functioneaza specializarile respective.

Astfel, pogramul de studii universitare de Medicina care reprezinta formarea medicala de baza cuprinde sase ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 360 de credite de studii transferabile, si consta in cel putin 5.500 de ore de formare teoretica si practica.

Programul de studii universitare de Medicina dentara care reprezinta formarea de baza cuprinde sase ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 360 de credite de studii transferabile, si consta in 5.500 de ore de formare teoretica si practica.

Programul de studii universitare de Farmacie cuprinde cel putin cinci ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 300 de credite de studii transferabile, dintre care cel putin: patru ani de formare teoretica si practica cu program integral, iar in cursul sau la finalul formarii teoretice si practice, sase luni de stagiu intr-o farmacie deschisa publicului sau intr-un spital, sub supravegherea serviciului farmaceutic al respectivului spital.

Programul de studii universitare de Asistenta medicala generala consta in patru ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 240 de credite de studii transferabile si cel putin 4.600 de ore de formare teoretica si clinica, perioada de formare teoretica reprezentand cel putin o treime, iar cea de formare clinica cel putin jumatate din perioada minima de formare. Se pot acorda exceptari partiale profesionistilor care au urmat o parte din formarea lor prin cursuri de nivel cel putin echivalent.

Programul de studii universitare pentru profesia de moasa consta in patru ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, si cuprinde cel putin 4.600 de ore de formare teoretica si practica.

Programul de studii universitare de Medicina veterinara cuprinde sase ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 360 de credite de studii transferabile, reprezentand formare teoretica si practica.

Programul de studii universitare de Arhitectura cuprinde sase ani de studii, forma de invatamant cu frecventa, respectiv 360 de credite de studii transferabile.

Proiectul mai prevede ce cunostinte si competente trebuie dobandite pentru ca respectivele institutii sa fie acreditate si autorizate, dar si disciplinele cuprinse in fiecare program de studii, astfel incat dupa finalizarea studiilor diplomele sau titlurile dobandite sa permita obtinerea calificarilor existente si in celelalte state UE.