O pana de curent de o amploare inedita si a carei cauza nu este cunoscuta inca afecteaza marti Turcia, perturband viata in numeroase orase mari, printre care Istanbul si Ankara, unde circulatia metroului a fost intrerupta pentru scurt timp, scrie AFP.

Aceasta pana masiva a inceput la ora locala 10,36 (7,36 GMT) si afecteaza 49 dintre cele 81 de provincii ale tarii.

Potrivit companiei nationale turce de transport de electricitate (Teias), curentul a fost restabilit la inceputul dupa-amiezii in majoritatea provinciilor, precum si in numeroase cartiere din Ankara si Istanbul.

Premierul Ahmet Davutoglu a sugerat ca pana ar putea avea la origine motive tehnice dar "toate pistele sunt studiate in prezent", ca raspuns la intrebarea unui ziarist care a evocat un eventual atat "terorist".

"Cercetam pentru a stabili ce a provocat aceasta pana", a spus si Yildiz, care a evocat cea mai grava pana din ultimii 15 ani.

"Mai multe lucruri au fost invocate: atac informatic, cadere generala, neglijenta", a adaugat el.

Pana a perturbat serios transportul in comun. La Ankara si Istanbul, traficul metroului a fost intrerupt brusc si mii de pasageri au fost evacuati, fara incidente notabile. In Istanbul, tramvaiul si tunelul feroviar care leaga malurile european si asiatic au fost blocate.

Aceste servicii au fost reluate la inceputul dupa-amiezii, dupa circa trei ore de intrerupere.

Pana de curent a afectat circulatia auto, in lipsa semafoarelor, precum si comunicatiile telefonice si internetul.

Printre orasele afectate se mai numara Trabzon (nord-est), Aydin (vest), Antalya (sud), Izmir (vest), Izmit (nord-vest) sau Bursa (nord-vest), Edirne (nord-vest) sau Erzurum (nord-est).

Potrivit agentiei Dogan, provincia Van, la granita cu Iranul, de unde isi importa electricitatea, nu a fost afectata.