Un tribunal din Istanbul a achitat marti de o maniera spectaculoasa peste 200 de militari care erau rejudecati sub acuzatia ca au complotat, in 2003, pentru rasturnarea guvernului islamo-conservator turc, scrie presa locala, preluata de AFP.

In rechizitoriu, procurorul a cerut achitarea tuturor suspectilor, apreciind ca probele nu sunt concludente, potrivit televiziunilor de stiri NTV si CNN-Turk.

Verdictul judecatorilor a fost primit cu ovatii de rudele si prietenii acuzatilor, masati in tribunal, scrie agentia de presa Dogan.

Primul proces, care a vizat 236 de persoane in dosarul "Balyoz" ("Barosul", in turca) s-a soldat in septembrie 2012 prin condamnarea la pedepse grele de inchisoare pentru unii dintre cei mai inalti gradati ai armatei turce. Dar, ulterior, condamnarile au fost anulate pentru probatoriu gresit si un nou proces a fost deschis in noiembrie.

"Creierul" prezumtiv al complotului, generalul Cetin Dogan, fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare.

In timpul procesului, acesti ofiteri au negat participarea la complotul care ar fi vizat rasturnarea, in 2003, a guvernului Recep Tayyip Erdogan, in prezent presedinte.

In timpul primului proces, criticile au vizat impartialitatea magistratilor si autenticitatea dovezilor. Erdogan a laudat atunci sentinta.

Armata, care s-a considerat mult timp gardianul mosterinii laice a Republicii Turce fondate in 1923 de Mustafa Kemal Ataturk, a exercitat o veritabila tutela asupra vietii politice a tarii si a efectuat trei lovituri de stat din 1960.

Dar, in decembrie 2013, Erdogan a creat surpriza deschizand calea unei revizuiri a proceselor "Balyoz" si "Ergenekon", numele unui alt prezumtiv complot impotriva regimului sau.

Aceasta modificare a intervenit in conditiile in care guvernul era prins intr-un vast scandal de coruptie pentru care Erdogan il acuza pe un fost aliat, predicatorul musulman Fethullah Gulen, exilat in Statele Unite.