Presedintele Asociatiei Restaurantelor din Romania dar si proprietarul City Grill Dragos Petrescu a declarat marti ca Asociatia pe care o reprezinta a inceput discutii cu conducerea reprezentantilor Antifrauda si cu Dan Manolescu in vederea modificarii legislatiei astfel incat restaurantele sa nu mai fie inchise pentru 10-15 lei diferente de casa. "Azi, ANAF e obligata sa iti suspende activitatea pe minim 30 de zile daca constata o diferenta de casa de 10-15 lei. Noi ne dorim ca acest prag sa fie in functie de cifra de afaceri a restaurantului, iar perioada de suspendare sa poata cobori si sub 30 de zile", a spus marti Petrescu la o conferinta organizata de Romanian Business Leaders.

Dragos Petrescu, City GrillFoto: Hotnews

"Oricum, despre eventuale abuzuri ale ANAF se poate vorbi intr-o mica masura. Rezultatele se vad: oamenii se conformeaza la plata tot mai mult. Ceea ce nu e normal e ca nu ai dreptul la aparare; trebuie sa inchizi in ziua in care ANAF decide iar apoi sa te judeci o luna sau doua cu ei si sa vezi daca au avut dreptate sau nu", a mai explicat Dragos Petrescu.

"Miza nu este inchiderea afacerilor, ci corectitudinea si egalitatea in fata legii", a explicat si Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines.

"Daca acum o luna se inchideau 17 restaurante la o zi de actiune, sambata trecuta s-au inchis unul sau doua. Rezultatul se vede, oamenii sunt mult mai atenti si se conformeaza voluntar in ce priveste disciplina fiscala. (...) Dar trebuie sa tinem cont ca ANAF poate sa gaseasca niste sume in plus si la un hotel, la o clinica. Ce facem in cazul asta, inchidem un hotel si dam turistii afara? Trebuie sa fie cat mai clara legea si aplicarea ei", a mai spus Petrescu.

La randul sau, presedintele retelei de servicii medicale private MedLife, Mihai Marcu, apreciaza ca este nevoie de relaxare fiscala in Romania si de curaj din partea guvernantilor de a face acest pas, dar este necesar sa aplice masuri fiscale tinand cont de fiecare domeniu.

"Un cod fiscal modern este necesar in Romania si ne dorim ca toata lumea sa plateasca taxele. Dar nu poti sa inchizi un restaurant, o clinica pentru ca o persoana nu a pus 50 de lei intr-un bol. (...) Spre exemplu, ieri dimineata (luni - n.r.), la Mogosoaia, au fost inchise vreo 7-8 magazine. Nu suntem impotriva inchiderii buticurilor care nu fiscalizeaza, dar ne dorim sa fie o marja pentru o eroare pe care oamenii de bunacredinta o pot face", a mentionat Marcu.

"E bine ca se transmite un semnal de catre ANAF si ca se duce in zona concurentei corecte, pentru ca problema grava este ca unii platesc si altii nu platesc. Si momentul general este bun, lumea a devenit mai tematoare, ii este frica, au ajuns sa alerge la propriu cu bonul fiscal dupa tine. Partea negativa insa este ca tragem cu tunul dupa vrabiute, in momentul in care inchizi restaurantul pentru 15 lei e cu totul altceva", a comentat Anastasiu.

Patronul City Grill spune ca asociatia pe care o conduce a solicitat Guvernului sa introduca in Codul Fiscal TVA de 9% si pentru restaurante, ca parte a sectorului de turism.

"Va deveni putin neobisnuit sa cumperi lapte si carne cu 9% si sa le vinzi cu 24%", a comentat Petrescu.

Petrescu a mai vorbit marti despre proiectul Codului Fiscal, despre care a spus ca va ajuta la transparentizareabusinessurilor si la crearea unui mediu competitiv. "E un pas inainte", a mai spus seful City Grill.

Dealtfel, toti antreprenorii prezenti marti la conferinta au declarat ca vad un semn de maturitate in introducerea unui nou Cod Fiscal, pro-business, dupa 12 ani marcati de peste 150 de modificari aduse legii actuale.

Reprezentantii Romanian Business Leaders considera ca noul Cod Fiscal clarifica aspecte tehnice insuficient reglementate de legea in vigoare si ca este un document fundamental bun care poate deveni un pol de stabilitate in economia urmatorilor cinci ani.

Noul Cod Fiscal aduce o serie de masuri benefice pentru mediul de afaceri, pe care Romanian Business Leaders le sustine, si anume:

- mentinerea cotei unice de impozit pe profit si pe venit;

- plafonarea anumitor contributii sociale de pensie si sanatate;

- reducerea cotelor de asigurari sociale in anii urmatori;

- introducerea scutirii de impozit pe dividende; si

- reducerea cotei standard si extinderea aplicabilitatii cotei reduse de TVA.

Romanian Business Leaders semnaleaza ca efectul pozitiv al acestor masuri poate fi influentat negativ de introducerea in Codul de Procedura Fiscala a unor prevederi indreptate teoretic impotriva evaziunii fiscale, dar care, raportat la mediul normal de afaceri, pot genera distorsiuni importante. Printre aceste masuri:

  • introducerea penalitatii de nedeclarare de 0,06% pe zi, plafonata la 100.000 RON, fara a fi insotita de masuri tranzitorii care sa prevada aplicarea penalitatii doar pentru creantele bugetare aparute dupa 1 ianuarie 2016;
  • introducerea obligativitatii informarii zilnice a ANAF de catre banci, auditori, contabili, notari, avocati, agenti imobiliari etc. despre tranzactii in valoare de peste 5.000 euro, de care au cunostinta.

Romanian Business Leaders va propune amendamente si asteapta de la membrii Parlamentului sustinerea acestora, in ceea ce priveste:

- consolidarea fiscala pentru impozit pe profit a grupurilor de firme, la nivel de holding romanesc;

- reducerea plafoanelor aplicabile pentru contributiile de asigurari sociale (pensie, sanatate) de la cinci la trei salarii medii brute pe economie pentru cresterea conformarii voluntare;

- revizuirea prevederilor din Codul de Procedura Fiscala cu privire la aspectele mentionate anterior.