Ucraina, Republica Moldova si Georgia se confrunta astazi cu o presiune mare din partea Rusiei pentru a-si schimba orientarea politicii externe, a declarat, intr-o videoconferinta in cadrul unei reuniuni dedicate sa sprijine aspiratiile euroatlantice ale Georgiei, emisarul special al secretarului general al NATO in Asia Centrala si Caucaz, James Appathurai, dupa cum a relatat luni agentia de presa Interfax-Ukraina, citeaza Agerpres.

Georgia primeste astazi cel mai mare volum de ajutor din partea Aliantei Nord-Atlantice pentru consolidarea capacitatii sale de aparare in comparatie cu Ucraina si Republica Moldova, a specificat el in cadrul aceluiasi forum.

Sunt mai multi oficiali ai NATO care considera ca 'toate cele trei tari merita mai mult sprijin pentru cresterea capacitatii lor de aparare', a subliniat reprezentantul Aliantei Nord-Atlantice. ' Pot spune ca la ora actuala Georgia primeste cea mai mare asistenta din partea Aliantei', a adaugat el, indicand ca blocul nord-atlantic impreuna cu autoritatile de la Tbilisi au in lucru crearea unui centru de instruire, precum si a unei scoli de pregatire militara.

Appathurai a mentionat ca daca unele tari vor decide, de asemenea, sa acorde ajutor Ministerului Apararii Georgiei in ceea ce priveste furnizarea de echipamente sau asistenta in sensul formarii militare, toate aceasta vor completa eforturile depuse de NATO.

In opinia sa, punerea in aplicare a pachetului special primit de Georgia la summitul NATO din Tara Galilor se desfasoara intr-un ritm bun. 'Ritmul este foarte bun.Expertii nostri ajuta Georgia in crearea centrului de antrenament.Am detasat un grup de lucru care va ajunge in curand in Georgia. In aceasta vara vom avea exercitii militare comune in Georgia', a adaugat emisarul secretarului general al NATO.