Senatul a respins, luni, in calitate de Camera decizionala, propunerea de lege a deputatului independent Remus Cernea privind introducerea, in invatamantul preuniversitar, a orei de 'Etica si cultura civica', transmite Agerpres.

Propunerea legislativa stipula ca planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ 'Etica si cultura civica' drept disciplina scolara, 'parte a trunchiului comun'.

"Programa disciplinei 'Etica si cultura civica' va consta, in principal, in prezentarea celor mai importante doctrine si a valorilor morale de inspiratie filosofica, stiintifica ori religioasa ale umanitatii, dar si a unor elemente de cultura civica, conform puterii de intelegere a elevilor specifice fiecarei perioade de scolarizare", se arata in propunerea de lege.

Initiativa de lege stipula si faptul ca elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se ofera posibilitatea de a participa la ora de religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, 'la solicitarea scrisa a parintilor sau tutorelui legal instituit, ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani, in conformitate cu prevederile care le garanteaza minorilor libertatea de gandire, de constiinta si de religie din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului'.

"Niciun elev nu poate fi obligat sa asiste la orele facultative de religie impotriva vointei sale ori fara a exista o cerere expresa", se mai arata in propunerea de lege.

Totodata, Cernea propunea ca la disciplina facultativa "Religie" - "care poate fi predata incepand cu, cel mai devreme, clasa I", sa nu fie acordate note, ci calificative care insa sa nu fie luate in considerare la media generala.

"Manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau unor persoane fara religie", mai prevedea propunerea de lege.

Initiativa legislativa a deputatului independent Remus Cernea fusese adoptata tacit de Camera Deputatilor si a fost respinsa de Senat cu 120 de voturi pentru (raportul de respingere) si un vot impotriva.