Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a primit duminică o delegaţie de reprezentanţi republicani şi democraţi din cadrul Congresului SUA, condusă de senatorul James Inhofe, prilej cu care demnitarul român le-a solicitat sprijin pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Potrivit unui comunicat remis duminică de MAE si citat de Agerpres, Daniel Ioniţă a salutat prezenţa delegaţiei americane şi a subliniat interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, una dintre dimensiunile centrale ale politicii externe a României.

El a subliniat faptul că România reprezintă un pol de stabilitate şi securitate în regiune, fiind, totodată, unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai SUA în zona noastră de apartenenţă geografică. De asemenea, a evocat faptul că, în 2015, România şi Statele Unite sărbătoresc 135 de ani de relaţii diplomatice şi a adresat membrilor Congresului american invitaţia de a participa la evenimentele ce vor fi organizate la Bucureşti şi la Washington DC.

În context, a trecut în revistă nivelul excelent al colaborării bilaterale, insistând asupra dimensiunii de securitate şi apărare, testată atât în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, dar şi în cadrul cooperării bilaterale extinse de la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Totodată, a evidenţiat semnificaţia operaţionalizării în cursul acestui an a Facilităţii militare de la Deveselu, unul dintre proiectele comune strategice ale Parteneriatului România-SUA, o contribuţie importantă la protecţia teritoriului Aliat din Europa împotriva ameninţărilor cu rachete balistice.

De asemenea, demnitarul român a exprimat satisfacţie în legătură cu implicarea activă a SUA în cadrul măsurilor NATO de reasigurare a Aliaţilor estici, inclusiv a României, şi s-a referit la importanţa implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO din Marea Britanie privind apărarea colectivă.

Totodată, Daniel Ioniţă a solicitat sprijinul Congresului în vederea asigurării şi în perspectivă a resurselor financiare pentru implementarea Iniţiativei de Reasigurare Europeană (European Reassurance Initiative), de care beneficiază inclusiv ţara noastră. A încurajat continuarea sprijinului SUA pentru partenerii estici, în special Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, accentuând importanţa concretizării unor proiecte în domenii de interes comun, cu un accent special asupra consolidării securităţii energetice.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a reiterat interesul ţării noastre pentru aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA, precum şi a celei de educaţie, cercetare şi contacte inter-umane. Totodată, a evidenţiat rolul potenţial al României de centru regional atât în privinţa asigurării securităţii energetice, cât şi al atragerii de investiţii.

Daniel Ioniţă le-a solicitat reprezentanţilor Congresului american sprijin pentru includerea României în programul Visa Waiver, având în vedere atât calitatea de partener strategic al SUA, cât şi progresele constante înregistrate de ţara noastră în îndeplinirea criteriilor tehnice ale Programului.

Membrii Congresului au mulţumit în mod deosebit României pentru relaţia substanţială de Parteneriat Strategic cu SUA şi rolul stabilizator pe care ţara noastră îl are în regiune, fiind apreciate, în context, contribuţiile semnificative ale României la securitatea euro-atlantică. Au transmis disponibilitatea de a sprijini avansarea proiectelor comune din cadrul Parteneriatului Strategic, inclusiv în ceea ce priveşte obiectivul prioritar de includere în programul Visa Waiver.

Din delegaţia condusă de senatorul James Inhofe (republican, Oklahoma), preşedintele Comitetului pentru Mediu şi Servicii Publice din Senatul SUA, au mai făcut parte: Mike Rounds (senator republican, Dakota de Sud), Joe Barton (deputat republican, Texas), Vernon Buchanan (deputat republican, Florida), Ann Kirkpatrick (deputat democrat, Arizona) şi Tim Walberg (deputat republican, Michigan).