Economiile la buget din primele trei luni permit reducerea TVA la 20% sau TVA redusa la 9% la alimente in urmatoarele luni, a declarat pentru Agerpres Cristian Socol, consilierul pe probleme macroeconomice al primului ministru. Potrivit lui Socol, reducerea TVA se poate implementa in urmatoarele luni.

"Executia bugetara la 3 luni din 2015 arata nu numai ca deficitul bugetar nu s-a inrautatit, ci din contra, fata de un deficit bugetar programat de 6 miliarde ron la 31 martie 2015, exista un excedent de 1,5 miliarde ron, deci o economie de 7,5 miliarde ron in primele trei luni ale anului. Economiile obtinute si platile in avans pentru arierate si despagubiri din 2015 realizate in decembrie 2014 permit securizarea integrala a impactului negativ initial generat de reducerea TVA. Mai departe, efectele de runda a doua vor amplifica multiplicarea in economie a evolutiilor pozitive, confirmand sustenabilitatea acestei masuri de relaxare fiscala", sustine el.

Socol afirma ca economia romaneasca are nevoie de reducerea TVA in urmatoarele luni pentru a mari potentialul de crestere de la 3% la 4% prin stimularea consumului si a investitiilor. "De asemenea reducerea TVA va stimula crearea de noi locuri de munca, va imbunatati colectarea si va reduce evaziunea fiscala. Romania trebuie sa adopte stimuli fiscali pentru marirea consumului si, astfel, echilibrarea motoarelor cerere interna-cerere externa si structura unei cresteri economice sustenabile", considera el.