Europarlamentarul Monica Macovei condamna declaratiile ambasadorului rus la Bucuresti, Oleg Malginov, la adresa luii Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, dar si lipsa de reactie a premierului Victor Ponta, a ministrului de externe Bogdan Aurescu si a presedintelui Klaus Iohannis, care, sustine ea, tac "in timp ce cetatenii romani sunt insultati si intimidati de reprezentantul lui Vladimir Putin la Bucuresti". Macovei considera ca "ambasadorului Malginov trebuie sa i se spuna, fara nicio ambiguitate, ca au trecut vremurile cand Rusia dicta la Bucuresti. Oleg Malginov trebuie sa fie rechemat la Moscova si sa fie inlocuit de un <> care sa ne respecte".

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Intr-o postare pe Facebook, Monica Macovei considera afirmatiile ambasadorului rus drept "o insulta" si o incercare de intimidare a romanilor la ei acasa.

Europarlamentarul solicita o reactie imediata din partea autoritatilor romane intreband daca "insultarea unor romani si incercarea de intimidare a redactiei unui ziar din Romania sunt <>?"

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, a reactionat fata de un articolul "Ispita fascista a tovarasului Putin" semnat de Vladimir Tismaneanu si Marius Stan pe Contributors.ro si preluat de Romania Libera.

Malginov spune, intr-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei, ca "nu este deloc necesar ca pe paginile publicatiilor centrale sa se dea cuvantul la orice badaran". Mai mult, ambasadorul rus spune ca "Republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale".

  • Pozitia europarlamentarului Monica Macovei

Ambasadorul Rusiei insulta romanii chiar din Bucuresti, lipsa de reactie a presedintelui, premierului si a ministrului de Externe este inacceptabila

Condamn cu fermitate atitudinea ambasadorului Rusiei, Oleg Malginov, si cer o reactie publica imediata, transanta si categorica a autoritatilor de la Bucuresti.

Agresivitatea verbala a ambasadorului Oleg Malginov a depasit cu mult limitele diplomatiei si nu trebuie sa ramana nesanctionata public. Ambasadorul Rusiei insulta doi intelectuali romani, Vladimir Tismaneanu si Marius Stan, pe care ii catalogheaza drept "badarani", si da indicatii echipei redactionale a ziarului Romania Libera, criticand-o pentru ca a preluat un articol de opinie scris de cei doi. "Republicarea despre care este vorba sa ramana pe constiinta echipei editoriale", afirma amenintator ambasadorul lui Putin.

Prim-ministrul Victor Ponta si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, tac inacceptabil in timp ce cetatenii romani sunt insultati si intimidati de reprezentantul lui Vladimir Putin la Bucuresti.

Presedintele Klaus Iohannis tace si el, la fel de inacceptabil, in timp ce romanii pe care ii reprezinta indura umilinte din partea ambasadorului Rusiei. Acelasi ambasador care se arata "foarte ingrijorat" de actiunea procurorilor la rafinaria Petrotel-Lukoil si voia ca ancheta sa se faca "nepartinitor si obiectiv in cadrul legii si tinand cont in mod cuvenit (...) de interesele relatiilor ruso-romane".

Insultarea unor romani si incercarea de intimidare a redactiei unui ziar din Romania sunt "in interesul relatiilor ruso-romane"?

Presedintele Iohannis, prim-ministrul Ponta si ministrul Aurescu au obligatia sa raspunda. Oamenii lui Putin devin tot mai agresivi. Ambasadorului Malginov trebuie sa i se spuna, fara nicio ambiguitate, ca au trecut vremurile cand Rusia dicta la Bucuresti. Oleg Malginov trebuie sa fie rechemat la Moscova si sa fie inlocuit de un "ambasador" care sa ne respecte.