Interventia militara a Arabiei Saudite si altor tari participante la coalitia sa in Yemen, lansata fara coordonare cu Statele Unite, arata ca aceste tari nu mai au incredere in presedintele Barack Obama, au afirmat joi trei senatori republicani, potrivit AFP.

Operatiunea este dovada ca "tarile din regiune nu mai au incredere sau nu mai vor sa actioneze impreuna cu Statele Unite", a declarat John McCain intr-o conferinta de presa. "Ele cred ca noi am trecut de partea Iranului. Un sef de stat din Golf mi-a spus, il citez: Credem ca este mai periculos sa fii prietenul Americii decat un dusman" , potrivit Agerpres.

"Liderii din regiune mi-au zis in repetate randuri ca, in opinia lor, suntem pe cale sa incheiem un pact faustian cu iranienii", a mai afirmat senatorul, fost candidat la prezidentiale si presedinte al Comisiei pentru aparare, foarte apropiat de liderii sauditi si din zona Golfului Persic.

Impreuna cu colegii sai Lindsey Graham si Kelly Ayotte, el a apreciat ca situatia din Orientul Mijlociu este rezultatul pasivitatii politicii externe a presedintelui Barack Obama.

"Vidul creat de absenta unui leadership american in Orientul Mijlociu este pe cale sa genereze o calamitate ce ar putea duce la cel mai sangeros conflict dintre sunniti si siiti din ultimii o mie de ani", a adaugat Lindsey Graham.

La fel ca majoritatea republicanilor, senatorii sunt ostili acordului international in pregatire asupra programului nuclear iranian, pe care il considera prea favorabil Teheranului, cu toate ca inca nu a fost incheiat oficial. In opinia lor, administratia Obama refuza sa infrunte Iranul in Siria, in Irak si in regiune pentru a nu compromite sansele unui acord privind programul nuclear.

Arabia Saudita sunnita si unele tari aliate au lansat joi o interventie militara in Yemen pentru a stopa inaintarea rebelilor siiti houthis, sustinuti de Iran.

Generalul Lloyd Austin, comandantul fortelor americane din Orientul Mijlociu, a recunoscut joi dimineata in Senatul SUA ca sauditii l-au pus la curent cu operatiunea lor militara numai "cu putin timp inainte sa treaca la actiune", "chiar in aceeasi zi".