Procesul de aderare la spatiul Schengen, pachetul legislativ al UE privind protectia datelor cu caracter personal si problematica Mecanismului de Cooperare si Verificare, au fost printre temele discutate de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si delegatia care l-a insotit la Bruxelles, cu oficiali europeni, potrivit Agerpres.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a efectuat, joi, o vizita de lucru la Bruxelles, insotit de o delegatie oficiala din care au facut parte Titus Corlatean, presedinte al Comisiei speciale comune a Parlamentului Romaniei pentru aderarea la Schengen, Ion Popa, liderul Grupului Parlamentar al PNL, Csaba Pataki, secretarul Grupului parlamentar al UDMR si Petru Ehegartner, membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator.

In prima parte a zilei, delegatia s-a intalnit cu Comisarul European pentru Justitie, protectia consumatorilor si egalitatea de gen, Vera Jourova.

''Au fost abordate chestiuni legate de procesul de infiintare a Parchetului European, adoptarea pachetului legislativ al UE privind protectia datelor cu caracter personal si problematica Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). In cadrul intalnirii, presedintele Senatului a apreciat ca in ultimii ani Romania a inregistrat progrese semnificative in domeniul reformei sistemului judiciar si combaterii coruptiei. De asemenea, Romania a sustinut consecvent atat infiintarea Parchetului European, cat si combaterea terorismului, cea din urma trebuind realizata cu asigurarea echilibrului corect intre siguranta si drepturile si libertatile fundamentale'', afirma sursa citata.

In cadrul intalnirii cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, discutiile au vizat procesul de aderare a Romaniei la spatiul Schengen si pachetul legislativ al UE privind protectia datelor cu caracter personal.

''In acest context, Calin Popescu-Tariceanu a afirmat faptul ca societatea romaneasca, in ansamblul ei, a evoluat, iar increderea in justitie se afla pe un trend ascendent, ceea ce indica semne de insanatosire civica. Presedintele Parlamentului European, declarandu-se multumit de progresul Romaniei din ultimii ani, a afirmat cu tarie ca Parlamentul European sustine in continuare aderarea acesteia la spatiul Schengen'', se mai arata in document.

De asemenea, delegatia Senatului a avut intrevederi cu vicepresedintele Parlamentului European, Adina Ioana Valean, cu vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, Jan Philipp Albrecht si Marju Lauristin, membru al aceleiasi comisii.