Cinefilii din București pot alege cel mai bun scurtmetraj polonez în cadrul Festivalului SHORT WAVES, care se desfășoară simultan în peste 90 de orașe din întreaga lume. La București proiecțiile vor avea loc marți, pe 10 martie, începând cu ora 19.30, la cinematograful Elvira Popescu. Filmele vor avea subtitrare în limbile română, engleză și franceză.

„Modern, intens, incitant” – așa se prezintă festivalul de scurtmetraje poloneze SHORT WAVES. Ajuns la cea de-a șaptea ediție, se oprește anul acesta pentru prima dată și la București. Organizat în perioada 6-22 martie, sub formula SHORT WAVES GRAND PRIX TOUR 2015, festivalul prezintă 7 cele mai bune scurtmetraje poloneze, selectate din cele 280 înscrise în concurs. Interesant este că cel mai bun scurtmetraj nu va fi ales de către un juriu tradițional, ci chiar de către publicul prezent la proiecțiile care se vor desfășura în această perioadă în 45 de orașe din lume și 48 din Polonia. Filmul câștigător va fi anunțat pe 29 martie, în cadrul galei de la Poznań, după ce vor fi fost numărate toate voturile.

Și la București spectatorii vor fi rugați să-și aleagă favoriții cu ajutorul unor cărți de vot.

Programul însumează 90 de minute și conține șapte filme noi diferite ca gen, singurul criteriul de selectare a lor fiind calitatea artistică. Așadar, ele satisfac gusturi cât mai diverse – de la filme fabulare, documentare și de animație, până la videoclipuri și alte forme experimentale. SHORT WAVES prezintă astfel un întreg spectru de fenomene și tendințe în cinematografia contemporană. De menționat este faptul că Marele Premiu al ediției din 2014 a festivalului a fost câștigat de scurtmetrajul „Blestemul nostru” de Tomasz Śliwiński, nominalizat la Oscar anul acesta.

Organizatorul SHORT WAVES FESTIVAL - Fundația Ad Arte din Polonia - promovează și distribuie filme de scurt metraj de 11 ani, fiind una dintre cele mai active organizații în acest domeniu din Polonia. De 7 ani este producătorul ediției poloneze a festivalului Future Shorts.

Proiecția de la București este organizată de către Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Institutul Francez.