În cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, Institutul Cultural Roman de la Berlin organizează, pe 12 martie 2015 o lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu, câştigător al Premiului Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

Această prestigioasă recunoaştere literară din spaţiul german a fost atribuită scriitorului român de către un juriu internaţional, pentru trilogia „Orbitor”, a cărei ultimă parte a apărut în limba germană în anul 2014, la editura Zsolnay, în traducerea lui Ferdinand Leopold. Premiul va fi înmânat autorului într-un cadru festiv, pe 11 martie 2015, în deschiderea Târgului de Carte de la Leipzig. Tradiţionalul Laudatio la adresa laureatului va fi susţinut de către scriitorul Uwe Tellkamp, câştigător el însuşi al Premiului German al Cărţii (Deutscher Buchpreis) în anul 2008. Premiul Cărţii pentru Înţelegere Europeană i-a fost acordat lui Mircea Cărtărescu pentru "caracterul universal al trilogiei sale", cât şi pentru faptul că aceasta reprezintă "una din cele mai excesive opere ale literaturii mondiale", în "romanul său universal atingând multe lumi ale ştiinţei şi limbii, cu elemente de metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic".

Lectura prestigiosului scriitor român se desfăşoară sub titlul „Orbitor – Revoluţia statuilor” şi va avea loc în data de 12 martie 2015, în intervalul orar 12.00 – 13.00, în cadrul forumului Ost – Sud-Ost (Hala 4, Standul E505). Moderator al întâlnirii cu publicul german va fi scriitorul şi traducătorul german de origine română Ernest Wichner, directorul Literaturhaus Berlin, informeaza ICR Berlin.

Mircea Cărtărescu a debutat cu poezii în România Literară și la Cenaclul de Luni, în anul 1978, şi în volum în antologia Aer cu diamante. A debutat în volumul individual Faruri, vitrine, fotografii, la editura Cartea Românească, în anul 1980. A continuat să scrie versuri, a publicat mai multe volume, între care se remarcă Poeme de amor sau Totul. Este un prozator şi romancier care practică speciile literaturii fantastice. Cel mai recent mare proiect editorial al său, trilogia Orbitor, este conceput în forma unui fluture şi conţine trei volume, Aripa stângă, Corpul şi Aripa dreaptă, ultimul fiind editat în luna iulie 2007. Operele sale au fost traduse în limbile germană engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară, etc. În anul 2014 a fost încheiată publicarea în limba germană a trilogiei "Orbitor", prin apariţia, la editura Paul Zsolnay, a ultimului volum al acesteia. Ulterior, în luna noiembrie 2014, cu concursul ICR Berlin, a fost organizat un turneu al autorului în spaţiul german, turneu care s-a bucurat de un succes deosebit la public.

Târgul internaţional de Carte de la Leipzig, organizat anual în luna martie, reprezintă o manifestare de tradiţie şi prestigiu, fiind în prezent unul dintre cele mai mari târguri de gen, la nivel mondial, după cele de la Paris, Frankfurt şi Goteborg. Originile Târgului de Carte de la Leipzig ajung până în secolul XVII, acesta fiind surclasat abia după 1945 de către Târgul din Frankfurt, ca târg de specialitate. Anual, în centrul atenţiei se află literatura naţională a câte unei ţări, invitatul special din 2015 fiind Israel – în semn de omagiere a 50 de ani de relaţii diplomatice germano-israeliene. România a fost prezentă în calitate de invitat special la Târgul de Carte de la Leipzig în anul 1998.