Zeci de rebeli si membri ai unei agentii siriene de securitate au fost ucisi miercuri, la Alep, in nord-vestul Siriei, in urma unui atac asupra unei cladiri a Serviciului de Informatii al Fortelor Aeriene ale Siriei, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relateaza BBC News Online.

Lupte grele intre grupari rebele si fortele guvernamentale au izbucnit la Alep in urma detonarii unei incarcaturi de explozibili plasate intr-un tunel in apropierea sediului Serviciului de Informatii al Fortelor Aeriene ale Siriei, a anuntat OSDO (Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului), cu sediul la Londra, care se sprijina pe o vasta retea de militanti si membri ai personalului medical.

Fortele guvernamentale au raspuns cu tiruri de artilerie si au solicitat raiduri aeriene impotriva rebelilor.

Locuitori din Alep au declarat ca explozia a zguduit aproape intreg orasul.

Unii dintre ei au spus ca explozia s-a simtit ca un cutremur. De fapt, Centrul European Mediteranean de Seismologie (EMSC) a anuntat un cutremur cu magnitudine de 2,3 in partea de vest a orasului Alep la ora locala 17.31 (17.31, ora Romaniei).

Serviciul de Informatii al Fortelor Aeriene ale Siriei este considerat una dintre cele mai puternice structuri de securitate siriene.

Aceasta structura isi datoreaza puterea fostului presedinte Hafez al-Assad, care a condus fortele aeriene siriene inainte de a ajunge la putere in urma unei lovituri de stat in 1970.

Alep, capitala economica a Siriei inainte de inceputul razboiului in 2011, este divizata incepand din vara lui 2012 in sectoare aflate sub controlul regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad sau al rebelilor.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a propus pe 30 octombrie instituirea unor zone de armistitiu, inclusiv la Alep, cu scopul de a permite distribuirea de ajutoare umanitare.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.