Mai multe ONG-uri romanesti felicita postul britanic Channel 4 pentru seria de reportaje "The Romanians are Coming", aratand ca protestele oficialilor romani au fost generate de ignoranta sau de ipocrizie fata de problema saraciei, transmite Mediafax.

In scrisoarea trimisa postului se arata ca organizatiile semnatare doresc sa adreseze felicitari pentru primele doua episoade din reportajul "The Romanians are coming".

"Am decis sa facem public acest demers al nostru pentru a contrabalansa numeroasele mesaje critice la adresa aceluiasi program, mesaje lansate atat de membri ai comunitatii romane din Marea Britanie, cat si de oficialitati ale statului roman - ambasadorul Romaniei la Londra, ministrul Afacerilor Externe, parlamentari - sustinuti in initiativa lor de premierul Romaniei, domnul Victor Ponta. Noi am inteles mesajul reportajului realizat de echipa dumneavoastra ca fiind adresat in primul rand acelor voci din Marea Britanie care stigmatizeaza romanii imigranti din tara dumneavoastra ca fiind "hoti", "cersetori", "profitori de asistenta sociala"", se arata in scrisoare.

ONG-urile arata ca in reportaj sunt citati cetateni si politicieni britanici care vorbesc despre "necesitatea opririi accesului bandelor criminale romanesti", insa materialul aduce in atentia publicului destinele catorva romani care contrazic dureros perceptiile stigmatizante.

"Am apreciat, in perfecta disonanta cu criticii reportajului, atentia pe care realizatorii au acordat-o principalei cauze a emigratiei romanilor: saracia extrema", se mai arata in scrisoare.

Semnatarii scrisorii precizeaza ca, potrivit Eurostat, Romania este pe locul al doilea in topul saraciei din tarile membre EU, fiind devansata doar de Bulgaria.

"Cand 41,7% din populatia unei tari (aproximativ opt milioane de persoane) este expusa riscului de saracie si excluziune sociala nu se mai poate vorbi despre "clisee incorecte" ori despre un mod "distorsionat si partinitor" asa cum ii scrie, suparat, domnul Bogdan Aurescu - ministrul de externe al Romaniei - omologului sau britanic, Philip Hammond. Dimpotriva, jurnalistii vostri ar putea fi acuzati cel mult de un exces de empatie fata de eroii reportajului, victime ale unor guvernari (romanesti) catastrofale. Ei nu stigmatizeaza romanii ca hoti, cersetori etc., ci ii prezinta ca oameni extrem de amarati in cautarea disperata a unei solutii de supravietuire pentru ei si familiile lor", precizeaza organizatiile neguvernamentale.

Semnatarii spun ca, din acest motiv, considera protestele oficialilor romani ca fiind generate fie de ignorarea continutului real al reportajului, fie de "o teribila ipocrizie" care ii face sa acuze jurnalistii de la Channel 4 ca au expus saracia romanilor, saracie pe care reprezentantii celor care au generat aceasta uriasa problema se straduiesc sa o ignore si sa o ascunda.

Ei mai apreciaza ca protestele reprezentantilor comunitatii romanilor de succes din Marea Britanie ar fi trebuit sa fie adresate exclusiv autoritatilor din Romania, autoare ale dezastrului social care genereaza, intre altele, emigratia.

Scrisoarea este semnata de ActiveWatch, RomanoButiQ, APADOR CH, Accept, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul de dezvoltare curriculara si studii de gen Filia si ECPI - Euroregional Center for Public Initiatives.

Documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin romanii") este difuzat, din 17 februarie, de Channel 4, pana in prezent putand fi vizionate doua episoade. Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tanar rom care povesteste despre cei 20.000 de romani care au ajuns in Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relata The Independent, in editia electronica.

In primul episod este prezentat un rom din Baia Mare care nu reuseste sa isi gaseasca o slujba pentru ca nu stie limba engleza, dar si povestea lui Alex, altul decat naratorul, care doarme pe cartoane in statia Victoria din Londra, si a lui Stefan, care a reusit sa isi gaseasca un loc de munca facand curatenie pe strazi.

In al doilea episod, este prezentata si povestea Mihaelei, asistenta la un azil de batrani, si a lui Adi, care, traind sub un pod, spala masini ca sa-si intretina familia ramasa in Romania.

Cel de-al treilea si ultimul episod va fi difuzat miercuri seara.

Documentarul a fost criticat pe motiv ca ar fi tendentios la adresa romanilor, de oficiali romani si membri ai comunitatilor romanesti din Anglia si Scotia. Numerosi romani au participat, duminica dupa-amiaza, la Londra, la un protest "in tacere" fata de documentar, premierul Victor Ponta exprimand solidaritate cu manifestantii.