Bulgaria si Azerbaidjanul vor sa propuna Comisiei Europene relansarea proiectului gazoductului Nabucco, care a esuat in 2013 in lipsa furnizorilor, a anuntat miercuri premierul bulgar Boiko Borisov, dupa discutii la Sofia cu presedintele azer Ilham Aliyev, transmite Novinite, preluata de Mediafax.

Borisov a declarat reporterilor, intr-o conferinta de presa, ca va prezenta Comisiei Europene, impreuna cu Aliyev, proiectul de relansare a Nabucco.

Presedintele bulgar a subliniat ca Bulgaria este un membru extrem de loial al Uniunii Europene. El a facut astfel referire la decizia autoritatilor de la Sofia de a bloca constructia gazoductului South Stream, la solicitarea Comisiei Europene, acesta fiind motivul pentru care Rusia a renuntat la proiect, optand in schimb pentru o conducta catre Turcia.

"Bulgaria nu poate doar sa serveasca interesele Comisiei Europene, in acest caz este un proiect care este orientat integral catre NATO si Europa. Ani de zile am investit bani in proiectul Nabucco", a adaugat Borisov.

Premierul bulgar a subliniat importanta Coridorului Sudic de Gaze pentru Bulgaria, proiect in care presedintele azer a oferit "oportunitatea" autoritatilor de la Sofia pentru ca operatorul Bulgargaz sa cumpere o participatie.

Ilham Aliyev a declarat ca Azerbaidjanul are o pozitie strategica si dispune de rezerve dovedite de gaze de 2.500 miliarde de metri cubi.

"Bulgaria primeste deja gaze azere si speram ca in viitor sa devina tara de tranzit pentru alte state din UE", a spus Aliyev in conferinta de presa.

Coridorul Sudic de Gaze este unul dintre cele mai mare proiecte comune dezvoltate de Azerbaidjan si Europa, a adaugat el.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conducta care urma sa transporte gaze din Turcia pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Initial, gazoductul urma sa traverseze si teritoriul Turciei, avand o lungime de 3.900 kilometri si un cost estimat la 7,9 miliarde euro.

Proiectul a fost revizuit in 2012 si redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusa la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Compania de proiect nu a reusit insa sa convinga consortiul Shah Deniz II din Azerbaidjan sa furnizeze gaze pe aceasta ruta, grupul BP si ceilalti parteneri optand pentru o ruta cu destinatie finala Italia.

Actionarii consortiului Nabucco erau OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta).

Azerbaijanul era principalul potential furnizor de gaze naturale pentru Nabucco.