Bolile de care sufera Monica Iacob Ridzi "s-au agravat" in inchisoare, a titrat la inceputul acestei saptamani o parte a presei centrale, fara a cita un medic sau un raport medical care sa dovedeasca faptul ca aceasta "agravare" s-a petrecut, intr-adevar, dupa ce fostul ministru a fost condamnat la puscarie. Cei care au dat tonul declaratiilor despre starea de sanatate a lui Ridzi sunt fostul premier Emil Boc, sotul fostului ministru si avocatul, pentru ca totul sa culmineze ieri, cu o postare pe blogul lui Ridzi si cu o scrisoare pe care Antena 1 si 3 au anuntat ca au primit-o in exclusivitate. Singurele documente prezentate de media care i-au preluat lui Ridzi pledoaria dateaza dinaintea condamnarii. Vezi in articol cum a trecut o parte a presei de la titluri precum "Monica Iacob Ridzi, scrisoare cutremuratoare din inchisoare", la "Ghise: Ridzi ar trebui gratiata de Klaus Iohannis".

Titluri despre sanatatea Monicai Iacob RidziFoto: Colaj foto

Monica Ridzi in mina, intr-o fotografie publicata in iunie 2013 pe contul sau de Facebook

Monica Ridzi in mina, intr-o fotografie publicata in iunie 2013 pe contul sau de Facebook

Foto: Facebook

Monica Iacob Ridzi este in inchisoare de 17 zile, pentru 5 ani. A fost condamnata pe 16 februarie 2015 de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca abuz in serviciu pe vremea cand era ministru al Tineretului si Sportului. Cercetarea penala a fost declansata dupa ce Gazeta Sporturilor a publicat o ancheta potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private. Citeste in sectiunea HotNews.ro Dosare Anticoruptie toate detaliile dinDosarul "2 Mai" - Monica Iacob Ridzi.

In urma cu o zi, peblogul Monicai Iacob Ridzia fost publicat un mesaj al acesteia, in care fostul ministru listeaza bolile pe care sustine ca le are si spune ca "medicul Penitenciarului - o doamna careia nu am ce sa-i reprosez - vazand cat imi este de rau, a facut eforturi sa ma trimita la un spital pentru investigatii ce imi sunt urgente si necesare avand in vedere bolile grave de care sufar", fara a prezenta, insa, vreo dovada in acest sens. Ridzi spune, dupa ce a intrat la inchisoare, ca "riscul de a contacta o alta infectie este mare si poate duce chiar la decesul meu". Condamnatul ii transmite ministrului Justitiei sa mearga personal in penitenciare si sa vada conditiile.

Tot ieri, 3 martie, o parte a presei a scris ca Ridzi a fost transferata de la Gherla la Jilava si ca drumul ar fi durat peste 20 de ore. Mediafax a relatat, citand surse din cadrul penitenciarului clujean, ca Ridzi a fost transferata "nu in baza unei decizii a instantei, ci in baza unei solicitari personale de internare in spital, motivand ca sufera de mai multe boli si ca se simte rau". Aceste surse au afirmat ca Ridzi "va fi consultata, i se va aplica tratamentul de care are nevoie, iar daca medicii vor decide, cel mai probabil, va fi adusa inapoi la sectia exterioara a Penitenciarului Gherla".

Astazi, Administratia Penitenciarelor a explicat ca, "la recomandarea formulata de medicul unitatii de detentie, detinuta in cauza a fost transferata la un penitenciar spital, pentru evaluare medicala de specialitate. Aceasta a plecat de la Sectia Exterioara Cluj, luni, 02.03.2015 si a fost cazata la un penitenciar aflat pe traseu, in cursul aceleiasi zile, dupa aproximativ 3 ore si 30 de minute. In dimineata zilei de 03.03.2015, detinuta a plecat spre unitatea de destinatie, Penitenciar Spital Jilava, fiind consultata la cabinetul medical al unitatii inainte de deplasare. Pe traseu, pentru a asigura accesul la grup sanitar, apa potabila si miscare in aer liber au fost efectuate cinci opriri, iar pentru a confirma starea de sanatate a detinutei, aceasta a fost prezentata la cabinetul medical al unuia din penitenciarele aflate pe traseu", transmite Agerpres.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a precizat in comunicat ca "durata transferului se justifica prin faptul ca sunt tranzitate mai multe unitati de detentie in cadrul rutelor stabilite, pentru transportarea mai multor persoane condamnate, cu scopul de a se asigura prezentarea in fata organelor judiciare, internarea/ externarea in / din penitenciarele spital, executarea pedepsei in functie de regim".

Cum a preluat parte din presa declaratiile din inchisoare ale Monicai Iacob Ridzi

Realitatea TV: Un om e bolnav, are o boala autoimuna, adica orice virus ii poate fi fatal

Realitatea TV Ridzi, in duba de peste 24 de ore

Realitatea TV Ridzi, in duba de peste 24 de ore

Foto: Captura Realitatea TV

Realitatea TV si-a inceput astfel buletinul de stiri de la ora 20:00 de marti 3 martie, potrivit inregistrarii publicate pe site-ul televiziunii: "Priviti urmatoarea situatie: un om e bolnav, are o boala autoimuna, adica orice virus ii poate fi fatal. Medicul stabileste ca trebuie sa mearga la tratament la spital. Numai ca nu ii pune ambulanta la dispozitie. Omul e plimbat pe drum o zi intreaga, in acelasi vehicul cu alti oameni, si nici la spital nu i se pune la dispozitie o camera izolata. Acum iata situatia concreta: bolnavul e detinutul Monica Iacob Ridzi, vehiculul este o duba, oamenii sunt alti condamnati, iar spitalul este de fapt spitalul penitenciar. Ridzi a parasit Clujul ieri, pe la ora 15:00. Nici acum n-a ajuns la Bucuresti pentru a fi in acest spital penitenciar".

Antena 3: Monica Iacob Ridzi, scrisoare cutremuratoare din inchisoare

Antena 3 a transmis in urma cu o zi mesajul fostului ministrul PDL-ist, avand pe burtiera urmatorul titlu: "Monica Iacob Ridzi, scrisoare cutremuratoare din inchisoare". Potrivit site-ului televiziunii, "Alessandra Stoicescu a prezentat, in exclusivitate, in cadrul editiei de marti a emisiunii '100 de minute', o scrisoare cutremuratoare a Monicai Iacob Ridzi, condamnata la inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu".

Televiziunea a transmis declaratiile lui Ridzi din inchisoare, iar printre acuzatiile prezentate fara dovezi si fara pozitia partii incriminate se numara si cea referitoare la procurorul Mariana Alexandru, care i-ar fi spus ca "a fabricat dosarul in ceea ce ma priveste". Ziaristul Catalin Tolontan a scris dupa aceste acuzatii ca "doi oameni din justitie" au infirmat acuzatiile formulate din inchisoare de Monicai Iacob Ridzi.

Antena 1 a prezentat pe larg "bolile de care sufera Monica Iacob Ridzi" si "o scrisoare exclusiva pentru Observator" a fostului ministru PDL

Si Antena 1 a prezentat pe larg in 3 martie, in principalul jurnal de stiri al postului, de la ora 19:00, "o scrisoare exclusiva pentru Observator" a fostului ministru PDL Monicai Iacob Ridzi, in care aceasta "vorbeste de suferinta din spatele gratiilor", potrivit stirii reluate pe observator.tv. In stire se arata urmatoarele: "conditiile din puscarie i-au agravat starea de sanatate. Este foarte slabita. Iar ca sa invinga frigul sta imbracata cu mai multe bluze".

Bilet de iesire din spital, de dinainte de condamnare

Bilet de iesire din spital, de dinainte de condamnare

Foto: Captura Antena 1

In stire este prezentata fotografia unui Bilet de iesire din spital, dinainte de condamnare, pe care nu apare numele spitalului. Potrivit biletului de iesire prezentat, unde apare numele Monicai Iacob Ridzi, aceasta ar fi fost internata o zi in perioada 2.02.2015-3.02.2015 la Sectia Urologie, cu "Diagnostice formulare libera: Pielonefrita dreapta. Disurie. Hernie ombilicala operata. Boala von Willebrand. Tiroidita autoimuna. Osteoporoza. Leucopenie". Numele medicului care a pus acest diagnostic este acoperit.

Fragment dintr-un document medical de dinainte de condamnare

Fragment dintr-un document medical de dinainte de condamnare

Foto: Captura Antena 1

In aceeasi stire este prezentat un alt fragment dintr-un act medical - insa nici aici nu scrie cine este medicul care l-a eliberat. Aici apare "perioada spitalizarii: 11.02.2015" - tot inainte de condamnare, iar concluzia medicala este urmatoarea: "Pacienta aflata in evidenta Clinicii de Hematologie SUUB [Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - n.red] cu leuconeutropenie idiopatica moderat-severa, cu infectii repetate - de sfera ORL, urinara - de obicei de intensitate moderata, cu monitorizare periodica a parametrilor hematologici, se prezinta in clinica pentru modificarea starii generale, pe fond de astenie fizica moderata si oboseala, in vederea evaluarii clinico-biologice. De mentionat - spitalizare recenta (02.02.2015) - Urologie Sp. Clinic Fundeni - pentru pielonefrita obstructiva cronica dreapta (episod de hematurie cu cheaguri, febra la domiciliu - 38 grd C), pentru care efectueaza tratament antibiotic (initial Zinnat, ulterior Tavanic 500mg/zi), cu monitorizare urologica. De asemenea - relateaza metroragii abundente.

Ex ob la internare: stare generala buna, afebrila, tegumente normal colorate, fara sindrom hemoragipar".

Vezi aici si stirea din Observatorul din 2 martie, cu titlul: "Monica Iacob-Ridzi, in stare grava"

B1 TV: Starea de sanatate a fostului ministru s-a inrautatit in puscarie

B1 TV

B1 TV

Foto: Captura B1TV

Si B1 TV a titrat, in urma cu o zi, ca "Starea de sanatate a fostului ministru s-a inrautatit in puscarie", fara a mentiona o sursa medicala pentru aceste informatii. Datele se sprijineau pe declaratiile facute de sotul fostului ministru, Tiberiu Iacob Ridzi, care a vorbit despre transferul acesteia la Jilava, potrivit inregistrarii publicate pe site-ul televiziunii.

Digi 24: Starea de sanatate a Monicai Iacob Ridzi s-a inrautatit imediat dupa ce a fost incarcerata / Celula, boala curata pentru fostii demnitari

Si Digi 24 a preluat fara dovezi pledoaria lui Ridzi ca are 13 boli care i s-ar fi agravat de cand a fost incarcerata, dar a titrat pe burtiera: "Celula, boala curata pentru fostii demnitari" si a ilustrat stirea cu imagini cu Ridzi fugind de reporteri spre o masina - imagini reluate de 3 ori pe toata durata relatarii. Vezi aici stirea difuzata pe 2 martie, potrivit site-ului televiziunii

DCNews.ro - Monica Iacob Ridzi, 22 de ore pe drumul Gherla-Jilava: Orice bacterie ii poate fi fatala / Ghise: Ridzi ar trebui gratiata de Klaus Iohannis

DCNews.ro - publicatie infiintata de Bogdan Chireac si Razvan Dumitrescu - a acoperit in amanunt declaratiile referitoare la Monica Iacob Ridzi, dupa ce aceasta a ajuns in inchisoare. Intr-o stire publicata in urma cu o zi, DCNews.ro relata: "Afectiunile de care sufera si stresul ultimei perioade au daramat-o pe Monica Iacob Ridzi, care abia se mai tine pe picioare si din acest motiv a fost necesara transferarea ei la Spitalul Penitenciar Jilava. Sufera de 13 afectiuni care ii macina trupul".

Citeste mai jos titlurile din ultimele zile, pe acest subiect:

4 martie 2015 - Fiul Monicai Ridzi, declaratie emotionanta: Aici arata ca la inchisoare

3 martie 2015 - Ioan Ghise: Monica Iacob Ridzi ar trebui gratiata de Klaus Iohannis

3 martie 2015 - Monica Iacob Ridzi, 22 de ore pe drumul Gherla-Jilava: Orice bacterie ii poate fi fatala

3 martie 2015 - Andreea Cretulescu, despre Monica Iacob Ridzi: S-a intamplat un lucru halucinant

3 martie 2015 - Monica Iacob Ridzi, scrisoare sfasietoare din inchisoare. Adina Anghelescu: Foarte grav

3 martie 2015 - Scrisoare Monica Iacob Ridzi din inchisoare. Radu Tudor: Penibil!

2 martie 2015 - Victor Ciutacu, mesaj transant: Nici macar asta nu va misca

2 martie 2015 - Monica Iacob Ridzi, in stare grava. Ce spune sotul ei

Lumea Justitiei: "TORTURA OFICIALA - In stare critica de sanatate, Monica Iacob Ridzi a fost supusa unor chinuri inimaginabile in Penitenciarul Gherla"

Site-ul Lumea Justitiei a acoperit pe 2 martie subiectul, cu urmatorul titlu: "TORTURA OFICIALA - In stare critica de sanatate, Monica Iacob Ridzi a fost supusa unor chinuri inimaginabile in Penitenciarul Gherla. Ridzi a fost 'cazata' in celula cu o femeie de 160 de kilograme, condamnata pentru omor. Fostul ministru poarta masca sterila pe fata pentru a evita contractarea unor virusi care ar putea sa ii puna capat vietii. De teama unui scandal public, Ridzi a fost transferata la Spitalul Penitenciar Jilava".

Portalul a revenit pe acest subiect marti, 3 martie, cand a titrat: "RIDZI ACUZA EXECUTIA LA COMANDA - Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, scrisoare din puscarie: 'Procurorul Mariana Alexandru mi-a transmis ca regreta ca a ascultat de ordine si a fabricat dosarul... Regret ca nu am vorbit de abuzurile procurorilor si judecatorilor'. Ridzi se teme sa nu fie ucisa: 'Voi incerca sa fiu atenta cu ce scriu pentru ca nu imi doresc sa mor in penitenciar din alte cauze decat cele naturale... Am crezut ca Justitia este independenta. Nu e asa'"

Portalul a preluat declaratiile facute din puscarie de Ridzi fara sa prezinte nicio dovada sau pozitia partii incriminate. Detalii aici