Un tribunal din Moscova a respins luni cererea opozantului rus Aleksei Navalnii de a participa marti la funeraliile lui Boris Nemtov, un lider al opozitiei ruse ucis in noaptea de vineri spre sambata in apropiere de Kremlin, relateaza RFE/RL in pagina electronica, citeaza Mediafax.

Aleksei Navalnii, care ispaseste o pedeapsa de 15 zile de detentie, le-a cerut autoritatilor sa il elibereze pentru 24 de ore pentru a putea participa la funeraliile lui Boris Nemtov, care vor avea loc marti.

Insa Tribunalul Presnenski din Moscova a respins cererea lui Navalnii, argumentand ca orice detinut care ispaseste o pedeapsa administrativa poate fi eliberat temporar doar daca este grav bolnav sau in cazul mortii unei rude apropiate.

Opozantul rus Aleksei Navalnii a fost condamnat pe 19 februarie la 15 zile de detentie fiindca a incalcat conditiile unei condamnari precedente care ii interzicea sa participe la manifestatii publice.

Opozantul rus a fost sanctionat pentru ca a distribuit la metroul din Moscova, la 15 februarie, pliante care faceau apel la organizarea unui mars la 1 martie.

Defilarea planificata de opozitie pentru 1 martie s-a transformat intr-un mars de comemorare a lui Boris Nemtov.

Boris Nemtov a fost impuscat de cateva ori, vineri, inainte de miezul noptii, in timp ce se plimba pe podul Bolsoi Moskvoretki in compania modelului ucrainean Anna Duritkaia.

Nemtov va fi inhumat marti la cimitirul Troiekurovskoie din Moscova.