Presedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia din 2013, Gheorghe Amza, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Constanta la doi ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, celelalte persoane judecate primind pedepse cu suspendare, insa decizia nu este definitiva.

In acest dosar, au fost judecate de Tribunalul Constanta 12 persoane, printre care profesori, elevi si parinti, acestea fiind acuzate de catre procurorii DNA de fraudarea examenului de bacalaureat sustinut in iunie-iulie 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Gheorghe Amza, presedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 din cadrul Liceului Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia, a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita in forma continuata si permitere a accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii.

Instanta a decis totodata confiscarea de la Gheorghe Amza a sumelor de 3.000 de euro si 1.863 de lei.

De asemenea, Ingrid Iulia Radulescu, vicepresedinte al comisiei respective, a primit o condamnare de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita. Profesorii Florin Padureanu, Doina Manoleasa si Valeria Maria Tudosa, membri in comisia de bacalaureat, si Otilia Stere, secretara comisiei, au primit doi ani de inchisoare cu suspendare, Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor in cadrul comisiei de bacalaureat, a fost condamnata la 10 luni de inchisoare cu suspendare, iar Veronica Cara la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita.

Cilica Stangaciu si Aurel Bobosatu, candidati la examenul de bacalaureat, au fost condamnati la sase, respectiv patru luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si complicitate la dare de mita. Totodata, Gabriela Alexoiu si Viorel Urziceanu, parinti ai unor candidati la examenul de bacalaureat, au primit patru luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita si complicitate la dare de mita.

Tribunalul Constanta a mai hotarat ca fiecare din cele 12 persoane sa plateasca suma de 4.400 de lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia magistratilor poate fi atacata cu apel, in termen de 10 zile de la comunicare.

Cele 12 persoane au fost trimise in judecata de procurorii DNA in august 2013.

Procurorii aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca in cursul lunilor iunie-iulie 2013, Gheorghe Amza, presedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia, a primit mita, prin intermediari, de la mai multi candidati la examen, suma totala de 3.000 de euro si contravaloarea cazarii intr-un hotel din statiunea Saturn, in cuantum de 1.863 de lei, si a serviciilor de masa, pentru a-i ajuta sa promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

"In data de 30 iunie 2013, la acelasi examen de bacalaureat, si alte cadre didactice din comisia condusa de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai multi elevi, sume de bani, pentru ca in schimb sa le permita promovarea examenului in mod fraudulos. Concret, inculpatii Padureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei, au primit cate 1.000 de lei, Radulescu Ingrid Iulia, vicepresedintele comisiei de bacalaureat, a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia, informaticianul liceului si secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei", scriau procurorii in documentul citat.

Anchetatorii au stabilit ca Gheorghe Amza si cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidatilor la examen Bobosatu si Stangaciu, precum si al parintilor Alexoiu si Urziceanu, care inaintea examenului au strans bani de la elevii care se pregateau sa sustina examenul la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia.

Procurorii o acuzau pe Cara ca a intermediat contactul dintre Amza si persoanele care strangeau banii de la elevi, a pastrat legatura cu presedintele comisiei de bacalaureat pe toata durata desfasurarii examenului si l-a ajutat sa primeasca o parte din mita.

"In schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, presedinte al comisiei de bacalaureat, impreuna cu Padureanu Florin, Manoleasa Doina si Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretara a comisiei de bacalaureat, si Balint Mihaela Valentina, asistent in cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispozitia elevilor rezolvarile subiectelor la proba de chimie, in conditiile in care acestea aveau caracter confidential", se mai arata in documentul citat.