Echipe de genisti, din randul separatistilor prorusi, au detonat controlat capcanele cu explozibil neexplodat ramase in Debaltseve, oras strategic din estul Ucrainei, devastat dupa saptamanile de lupte grele duse in zona intre trupele guvernamentale si rebeli, arata AFPintr-un reportaj realizat in zona. Agentia de presa precizeaza ca in zona au putut fi auzite numeroase explozii, la intervale de timp regulate.

Un rebel cu caciula neagra de blana pe cap si cu un kalashnikov in mana, Denis Zaitsev, este responsabil pentru cele 3 echipe de "ingineri genisti" trimise de rebeli la Debaltseve dupa ce separatistii u preluat controlul orasului in urma cu 8 zile. O alta echipa de genisti este condusa de Ministerul pentru Situatii de Urgenta.

Zaitsev le-a indicat jurnalistilor AFP o cladire de mici dimensiuni in care trupele ucrainene au depozitat alimente. un for alb este intins la 20 de cm de sol, fiind conectat la inelul unei grenade kaki. "Ucrainenii ne-au lasat multe surprize precum aceasta", sustine unul dintre genisti, Serghei Tcherpakine.

AFP relateaza ca un separatist fara costum de protectie s-a apropiat de dispozitiv si a taiat firul cu un cleste, recuperand apoi grenada si prezentand-o sefului sau.

Cativa metri mai incolo se pot vedea 3 obuze partial ingropate. "Sunt mine antitanc", spune Zaitsev. Echipa sa tocmai a instalat o incarcatura de TNT dedesubt.

"In fiecare zi dezarmam cam 20 de obuze, mine sau capcane si mai sunt unele pe care le dezactiveaza soldatii fara a ne mai spune", sustine Zaitsev.