Solutiile BNR pentru criza creditelor in franci elvetieni. Banca Nationala propune bancherilor reducerea temporara a ratelor la creditele in CHF, dupa modelul "Scade rata" si flexibilizarea mecanismelor de rescadentare, iar statului - sa sprijine "grupurile vulnerabile de cetateni". Vazand cum se inflameaza scandalul creditelor in franci elvetieni (CHF), conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a iesit vineri la rampa si a trecut in revista posibilele solutii de ameliorare a situatiei. Unele sunt catalogate ca nerealiste (cum ar fi conversia in lei a debitelor), altele sunt prezentate ca realiste si recomandate ca atare bancilor comerciale, potrivit Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

Legea care va zgudui piata asigurarilor. Firme mari ar putea disparea din Romania. De la 1 ianuarie 2016, firmele de asigurare din Romania vor fi analizate si autorizate conform unor reguli noi, cu mult mai stricte si mai complexe decat in prezent. Introducerea standardelor de solvabilitate Solvency II ar putea insemna chiar sfarsitul drumului pentru unii asiguratori care dau deja semne de slabiciune. Introducerea criteriilor de solvabilitate Solvency II este unul dintre obiectivele principale ale Autoritatii de Supraveghere Financiara iar firmele de asigurare trebuie sa inceapa deja pregatirile pentru momentul 1 ianuarie 2016 cand noile criterii de analiza vor intra in vigoare. In esenta, este vorba despre o analiza cu mult mai dura si mai complexa a situatiilor financiare ale firmelor dar si despre selectia mai atenta a managerilor si a actionarilor, anunta Economica.net.

Finantele publice ale Romaniei pe 2014 - deficitul bugetului de stat, mult peste cel consemnat per total. Bugetul general consolidat a incheiat anul 2014 cu un deficit de 1,85% pe executia cash, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. Conform unei "traditii" discutabile, in ultima luna a anului sumele cheltuite au depasit cu mult incasarile, ceea ce a afectat rezultatul de -0,04% din PIB la deficit consemnat dupa primele 11 luni. De subliniat, bugetul de stat reprezinta mai putin de 45% din cel general consolidat la incasari si ceva mai mult de 51% din cheltuieli. Integral in Curs de guvernare.

FMI: Grabiti-va si mai incet cu legea falimentului personal! Dupa cinci ani in care au dosit diversele proiecte de lege privind insolventa persoanelor fizice, parlamentarii si-au adus brusc aminte ca exista romani faliti. FMI ii avertizeaza, insa, sa nu se grabeasca nici acum. La doar cateva zile dupa ce francul elvetian a fost dezlegat de euro si s-a apreciat cu 20% in fata celorlalte monede, inclusiv a leului, au inceput dezbaterile asupra proiectului legii insolventei persoanelor fizice in Camera Deputatilor. Pana in acest moment, dezbaterea aduce mai mult a rafuiala politica intre parlamentarii aflati in partide diferite si intre partile implicate: reprezentantii bancilor, instantelor, practicienii in insolventa si executorii, noteaza Capital.

De ce ne vor ocoli banii lui Juncker. Comisia Europeana are un ambitios program de investitii in valoare de 315 miliarde de euro. Banii au sanse mici sa poposeasca in Romania. Putini bani din cele 315 miliarde de euro, adica valoarea planului de investitii anuntat de catre presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, au sanse sa ajunga in proiecte romanesti. Aceasta deoarece Guvernul nu stie care ministere se ocupa de trimiterea proiectelor la Bruxelles, fie pentru ca aceste proiecte nu au profilul cerut de Comisia Europeana, fie pentru ca pur si simplu oficialii nostri invoca teorii ale conspiratiei conform carora Romania va fi taiata de la portie, fiind o tara prea mica si prea indepartata de cei care impart banii, scrie Romania Libera.

Pastrati toate bonurile fiscale primite intre 1 februarie si 29 martie! Cum puteti intra in Loteria cu premii de 1 milion RON. Bonurile fiscale va pot aduce premii de pana la un milion de lei. Orice bon fiscal emis in Romania de la 1 februarie si pana la finalul lunii martie se poate transforma intr-un loz castigator, la Loteria bonurilor fiscale din 13 aprilie. Daca vreti sa aveti o sansa la Loterie, incepand de duminica trebuie sa adunati toate bonurile pe care le primiti pentru produsele cumparate pana pe 29 martie. Suma de pe bon trebuie sa se incadreze intre 1 si 999 de lei. Pe 13 aprilie se va face prima extragere. Castigatorul va fi cel care are bonul fiscal cu data si suma extrasa la loterie, potrivit Stirile Pro Tv.

S-a schimbat legea comunitara privind disputele dintre consumatori si magazine. Cum ne vom face dreptate mai usor. Incepand cu ianuarie 2016, romanii vor avea la dispozitie un serviciu specializat pentru rezolvarea posibilelor dispute cu retailerii sau furnizorii de servicii de la care au cumparat diverse produse. Va fi online si aplicabil in toate statele UE. Incepand cu ianuarie 2016 consumatorii europeni, inclusiv romanii, vor putea depune plangeri impotriva furnizorilor de produse si servicii mult mai simplu, cerearea lor urmand sa ajunga automat la cei indreptatiti sa o rezolve. Acest lucru va fi posibil printr-o platforma online unde cetatenii UE isi vor putea inregistra plangerile, in limba natala, indiferent de ce produs sau serviciu doresc sa se planga si indiferent daca produsele respective au fost achizitionate din locul de bastina al reclamantului sau de peste granite, scrie Economica.net.

Cele mai "prietenoase" tari in care poti deschide o afacere. Tarile din lume in care poti dezvolta cel mai usor o afacere nu sunt statele-gigant precum China, Brazilia sau India, ci economiile care au un sistem fiscal bine pus la punct, noteaza intr-un nou studiu Banca Mondiala, citat de publicatia Business Insider. Potrivit cercetarii, cele mai "prietenoase" tari pentru investitori sau simpli antreprenori sunt Singapore, Noua Zeelanda, Hong Kong si Danemarca. Romania se regaseste pe locul 48, in ascensiune fata de topul anterior. In primele 20 de pozitii ale clasamentului regasim state precum Statele Unite (locul 7), Regatul Unit (locul 8), Suedia (locul 11), Germania (locul 14), Georgia (locul 15) si Estonia (locul 17). Pe de alta parte, China, una dintre economiile cele mai puternice ale lumii, se afla tocmai pe locul 90, aflam din Adevarul.