Negocierile de pace organizate sambata la Minsk intre emisarii Kievului si separatistii pro-rusi, in prezenta reprezentantilor OSCE si ai Moscovei, s-au incheiat fara un acord, dupa aproape patru ore de discutii, a anuntat un reprezentant al Kievului, citat de AFP.

Negocierile de pace destinate incheierii unui acord de incetare a focului cu caracter "coercitiv" in estul separatist al Ucrainei au inceput sambata la Minsk, pe fondul unei intensificari a violentelor soldate cu moartea a 15 militari ucraineni, noteaza Mediafax.

Grupul de contact, format din fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus Mihail Zurabov, reprezentanta OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) Heidi Tagliavini si emisarii republicilor rebele pro-ruse Donetsk si Lugansk s-au intalnit la ora 14.00 GMT (16.00, ora Romaniei) intr-o resedinta oficiala din capitala belarusa unde au fost semnate primele acorduri de pace in septembrie.

Fostul sef al administratiei lui Kucima, Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sanctiuni americane, a ajuns, de asemenea, la reuniune la bordul masinii ambasadorului rus, fara sa se stie care este mandatul lui la aceste negocieri.

Separatistii au amenintat ca, in cazul esecului negocierilor, isi vor extinde ofensiva "pana la eliberarea totala a regiunilor Donetsk si Lugansk", din care o mare parte este controlata de Guvernul de la Kiev.

La Kiev, ministrul Apararii Stepan Poltorak a anuntat sambata ca 15 miliari ucraineni au fost ucisi si alti 30 au fost raniti "pe toata linia frontului" in ultimele 24 de ore.

El a spus ca orasul strategic Debaltseve, pe drumul care leaga Donetsk de Lugansk si care este in prezent devastat de lupte crancene, este acum "controlat partial de grupuri rebele".

Ulterior, ministerul sau a difuzat un comunicat in care sublinia ca "Debaltseve este sub controlul ucrainenilor", dar ca insurgentii "bombardeaza imprejurimile orasului".

Un oficial militar separatist, Eduard Basurin, a afirmat la randul sau ca rebelii au "incercuit" fortele ucrainene, respectiv 8.000 de persoane in total, prezente la Debaltseve.

Presa ucraineana compara deja batalia de la Debaltseve cu "tragedia" de la Ilovaisk, cand, in august, trupele ucrainene au fost incercuite de separatisti si peste 100 de militari au fost ucisi.

Armata ucraineana a anuntat sambata lupte la Vugleguirsk, a carui cucerire de catre rebeli inseamna o incercuire aproape totala a Debaltseve.

Potrivit sefului politiei regionale Viaceslav Abroskin, Debaltseve si Vugleguirsk sunt "private de electricitate, apa, incalzire si comunicatii".

El a adaugat ca 12 civili au murit in 24 de ore la Debaltseve, unde "voluntarii evacueaza familii intregi".

In fata violentelor care au atins un nivel critic in ultimele zile, OSCE a declarat ca un "document constrangator privind o incetare a focului imediata si retragerea armelor grele de pe linia de contact" ar trebui semnat sambata la Minsk.

Pe front diplomatic, Ucraina il va primi la 5 februarie pe secretarul de Stat american John Kerry, care ii va aduce o sustinere ferma inainte de a participa la conferinta pe tema securitatii de la Munchen, unde se va intalni cu omologul sau rus Serghei Lavrov.

Ambasadorul Statelor Unite in Ucraina, Geoffrey Pyatt, a subliniat ca Statele Unite nu au "epuizat toate mijloacele pentru a face Rusia sa plateasca" pentru rolul jucat in conflictul ucrainean, intr-un interviu acordat saptamanalului ucrainean Dzerkalo Tijnia aparut sambata.

Uniunea Europeana a crescut in aceasta saptamana presiunea asupra Rusiei, prelungind cu sase luni sanctiunile adoptate in martie impotriva unor personalitati separatiste pro-ruse si ruse si extinzand lista neagra cu persoanele vizate de inghetarea averilor si interdictia de calatorie in UE.

UE s-a abtinut insa sa isi consolideze arsenalul de sanctiuni economice care, combinate cu prabusirea cursului petrolului, ar urma sa plonjeze Rusia in recesiune in acest an, cu o scadere de 3% a produsului intern brut, potrivit noilor previziuni ale Guvernului rus date publicitatii sambata.

Acuzata ca inarmeaza rebeliunea din estul Ucrainei si ca a mobilizat trupe in aceasta zona, Rusia dezminte orice implicare in conflictul soldat cu peste 5.000 de morti in noua luni si se prezinta ca unul dintre mediatori.