Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, sambata, la Sinaia, ca social-democratii isi doresc ca viitorii directori ai serviciilor de informatii, respectiv ai SRI si SIE, sa fie nepolitici, el aratand ca se indoieste de faptul ca seful statului, Klaus Iohannis, va propune de la PSD, potrivit Mediafax.

Victor PontaFoto: Agerpres

"Ce pot sa va spun, ca presedinte al PSD, ne-am dori, pentru ca vine la vot orice propunere a presedintelui (Klaus Iohannis, n.r.), ne-am dori ca sefii serviciilor de informatii - ca si la SIE este functia libera, si la SRI - sa fie persoane nepolitice. Ne-am dori acest lucru si asta ne-am dori sa votam. Ce va decide presedintele, nu stiu sa va spun. Va va spune domnia sa, cu siguranta, la momentul oportun", a spus Ponta.

Intrebat daca prin oameni nepolitici se refera la cei aflati in sistem deja, premierul a raspuns: "Nu neaparat. Important e ca nu-mi doresc intoarcerea la o practica veche , aceea de a avea oameni politici care sa conduca. Eu cred ca reformele din ultimi ani au fost in directia depolitizarii si nu trebuie intors acest tren".

Ponta a admis ca fostul director al SRI, George Maior, a fost un om politic si a aratat ca, in acest moment, se indoieste ca Iohannis va face propuneri de oameni de la PSD.

"De acord (cu faptul ca Maior a provenit din PSD, n.red.) . Ma indoiesc ca acum domnul Iohannis va propune pe cineva de la PSD, ca sa fiu foarte realist", a afirmat Ponta.

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, si-a inaintat, marti, demisia de la conducerea SRI presedintelui Romaniei, iar Klaus Iohannis a acceptat-o.

La sefia SIE se afla generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informatii Externe, care a preluat conducerea interimara a Serviciului, dupa ce Teodor Melescanu si-a inaintat demisia, in luna septembrie 2014.