Comentariu DW: Bascaliile, Ponta, Charlie Hebdo si democratia. Charlie Hebdo continua sa fie un test pentru aderenta europenilor la normele democratiei si civilizatiei, pentru hotararea apararii unor valori esentiale. Or, lumea arde, iar Victor Ponta, asa tanar cum e, "se piaptana". remierul - si nu e prima oara - a dat pe contul sau de Facebook cu oistea-n gard, aderand fara vreo rezerva, intr-o prima faza, la iesiri scabroase ale unui ziarist suparat pe colegi pasamite "vinovati" de a nu fi fost inregimentati in tabara politica a suburbanului opinent. Limbajul obscen al gazetarului, preluat initial tale quale de premier, a scandalizat instantaneu atata lume, incat Ponta a revenit. A incercat sa se distanteze de insolenta sa anterioara si s-a despartit de formularile incriminate. Dar, in cursul tentativei sale oarecum tardive de a se redresa a derapat, din graba, odata in plus, luand in deriziune victimele terorismului islamist de la Paris. Fiindca premierul si-a exprimat, in mod tipic pentru stilul sau bascalios, nadejdea ca gazetarii insultati de colegul lor nu-l vor trage la raspundere abordandu-l asa cum s-au comportat islamistii teroristi fata de ziaristii de la Charlie Hebdo. Acest cinism ar fi fost inadmisibil chiar daca, oricat de critic ne-am raporta la caricaturile de la Charlie Hebdo, n-ar fi fost vorba, pana la urma, de martiri ai libertatii de expresie si, deci, ai democratiei, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Mergeti in Cuba pana nu se americanizeaza. Cuba e la 150 de kilometri de sudul Statelor Unite, cubanezii disperati au trecut de nenumarate ori din Cuba spre Florida cu plute artizanale. Deschiderea din Cuba reprezinta pentru americani o destinatie ieftina inedita. Insula e si foarte sigura, in comparatie cu vecinele din Caraibe, traficantii de droguri sunt aproape inexistenti, la fel ca si furturile in public sau alte neplaceri pentru turisti. Dar conditiile pentru turisti nu sunt la standardele zilei de astazi. In 2010, cand am fost ultima oara, in Havana erau cateva restaurante decente, la preturi destul de mari. Odata ce am iesit din circuitul turistic, hotelurile sunt vechi si neintretinute, iar optiunile pentru mancare sunt limitate. E drept ca in ultimii ani mini-sectorul privat s-a dezvoltat si sunt multe pensiuni si restaurante private, dar acestea sunt efemere in afara zonelor foarte vizitate.Guvernul american isi propune si sa foloseasca turistii ca reclama pentru capitalism si impotriva regimului castrist. Pentru cubanezii obisnuiti, ridicarea restrictiilor privind turismul e mai importanta decat reluarea relatiilor diplomatice cu SUA. Banii din turism vor ajunge in primul rand la micii intreprinzatori, scrie revista Vice.

Poveste nestiuta despre Sinaia, capitala de vara a regilor Romaniei. Dincolo de ce le este cunoscut turistilor care ajung in Sinaia, Manastirea, Castelul Peles sau Casinoul, un batran, membru al uneia dintre cele mai vechi familii din orasul vechi de pe acele meleaguri, Emanoil Bellu, a povestit, pentru "Evenimentul zilei", despre lucruri mai putin stiute care au condus la ridicarea orasului de astazi. In varsta de 73 de ani, omul este fiul lui Ion Bellu, jurnalist care facea furori, prin stirile sale transmise in Bucuresti, in perioada interbelica. Am aflat de la Emanoil Bellu ca, inainte de a se incepe constructia Manastii Sinaia, in anul 1690, pe varful unui deal, numit Molomat, se afla o mica asezare monahala, un fel de schit construit din lemn. Legenda locului spune ca l-a ridicat capetenia unei bande de talhari, Nicolae Groza. Emanoil Bellu stie, insa, ca a fost ridicat de un vames roman, de la granita Tarii Romanesti. "A facut o constructie din lemn, langa un stejar batran, unde este, acum, proprietatea unei matusi ale mele. Acolo veneau sihastrii, in fiecare duminica, ca sa se roage si sa capete hrana. Erau multi calugari care traiau in pesteri in aceasta zona", ne-a istorisit Emanoil Bellu, potrivit EVZ.ro.

Regiunile unite ale Europei: Kosovo ca inaintas in procesul de glocalizare europeana. In Europa acestui secol sporesc revendicarile identitare si exista riscul ca mai multe state sa se confrunte in curand cu un separatism etno-teritorial deosebi de pregnant. Metamorfozelor identitare de pe continentul european sunt catalizate si de unele fenomene de anvergura internationala, cum ar fi migratia musulmana si globalizarea. Una din hartile-proiect a "Europei de maine", in care tarile europene sunt fragmentate in zeci si zeci de regiuni etno-culturale autonome sau independente; sunt 73 de regiuni, care reflecta tot atatea entitati etno-culturale si lingvistice (proiectul e inspirat din harta Asambleei Regiunilor Europene). Desi e o viziune aproximativa asupra realitatii in plan identitar, ea totusi reprezinta o parte esentiala a revendicarilor existente. Potrivit autorilor acestei harti-proiect, Kosovo a creat precedentul formarii unor asemenea structuri independente pe intreg teritoriul Europei, scrie Adevarul.

"Mica Baroniada" din PSD. Cum le-a inchis gura Victor Ponta liderilor din teritoriu care i-au cerut demisia. Reforma promovata in PSD de Victor Ponta dupa pierderea alegerilor prezidentiale nu este inghitita usor de liderii din teritoriu, care au cerut explicatii in cadrul sedintei Comitetului Executiv de la Sinaia despre modul in care aceasta se va aplica. Dupa ce mai multi sefi de organizatii si parlamentari au luat cuvantul, printre care Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Marian Oprisan, Gheorghe Nichita, Iulian Iancu, Nicolae Badalau, toti vorbind despre abuzurilor procurorilor, replica lui Victor Ponta a fost: "acestea sunt problemele voastre, nu am venit pana aici sa discutam doar despre ele". Senatorul Nicolae Badalau a spus ca s-ar putea retrage din fruntea organizatiei PSD Giurgiu. Radu Mazare a plecat si el, afirmand ironic: "vom vedea, a spus orbul", scrie Gandul.

DW: Iata de ce poporul a fost mereu sceptic. Scutul politic ridicat de fosta putere in jurul unor persoane privilegiate pare sa fi fost strapuns: Elena Udrea a intrat in vizorul Justitiei in dosarul Microsoft. Punerea Elenei Udrea sub supraveghre judiciara laolalta cu o multime de alte anchete declansate recent arata ca a fost necesara o schimbare politica la varf. Cata vreme Traian Basescu patrona autoritar institutiile statului, protejata sa parea intangibila. Nici cel mai mic zvon nu razbatuse impotriva sa din culisele DNA, cu toate ca acestea par uneori nefiresc de transparente. Iar concluzia este ca Justitia pusa in miscare de regimul Basescu nu era cu adevarat impartiala...Un moment semnificativ a fost punerea sub urmarire penala a ministrului PDL Monica Iacob Ridzi. Chiar daca nu era un caz de mare amploare, era pentru prima data cand protectia politica era subrezita. Loialii presedintelui din Parlament si din presa au dus o lupta disperata cautand sa demonstreze ca ministrul acuzat era doar victima malversatiunilor lui Dan Voiculescu, scrie Deutsche Welle.