Separatistii pro-rusi au amenintat vineri ca isi vor extinde ofensiva in estul Ucrainei, unde 24 de oameni au fost ucisi in ultimele 24 de ore, in cazul in care esueaza convorbirile de pace, programate initial vineri, la Minsk, dar care ar putea avea loc sambata, scrie AFP.

Pe front diplomatic, Ucraina va primi sprijinul Statelor Unite prin vizita la Kiev a secretarul de stat John Kerry, in 5 februarie.

Ultima deplasare in Ucraina dateaza din 4 martie, la putin timp dupa caderea regimului pro-rus si inainte de anexare Crimeii de catre Rusia.

Cu o zi in urma, Uniunea Europeana a sporit presiunea asupra Rusiei, prelungind cu sase luni sanctiunile adoptate impotriva unor responsabili separatisti si rusi, si extinzand lista neagra a celor 132 de persoane vizate de inghetarea averilor si interdictia de a calatori in UE.

In conditiile in care luptele fac ravagii pe toata linia frontului, separatistii au amenintat ca vor "continua ofensiva pana la eliberarea totala a regiunilor Donetsk si Lugansk", controlate in continuare in mare parte de guvernul de la Kiev, in cazul esuarii negocierilor de pace.

In cursul zilei, emisarii separatisti care au semnat aceasta declaratie afirmasera ca negocierile cu Kievul, prevazute a avea loc la Minsk in aceasta vineri, in prezenta reprezentantilor pro-rusi si a celor de la OSCE, a fost "anulata", amenintand ca vor parasi capitala belarusa.

Dar fostul presedinte ucrainean Leonid Kushma, care reprezinta Kievul, a precizat ca Ucraina spera ca negocierile sa aiba loc sambata, la Minsk si ca se va ajung la un nou armistitiu.

Ucraina insista asupra prezentei la Minsk a liderilor separatisti Alexandr Zaharcenko si Igor Plotnitski, care au semnat acordurile de pace din septembrie, si nu a emisarilor lor.

Rebelii cer si ei Kievului sa numeasca un reprezentant "capabil sa aplice acordurile incheiate".

La Paris, Franta si Polonia au cerut o incetare imediata a focului si au cerut Rusiei sa stopeze "orice forma de sustinere acordata separatistilor".

Pe teren, luptele continuau in special in jurul orasului strategic Debaltseve, care leaga capitalele separatiste Donetsk si Lugansk.