Sâmbătă, 14 februarie 2014, ora 19:00, la Ateneo Veneto din Veneția (Campo San Fantin 1897), Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în parteneriat cu VELA – Gruppo AVM și Ateneo Veneto, organizează în cadrul ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția concertul ENESCU 60 – Enescu: l’amore in sepia susținut de violonistul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu. În program piese de: George ENESCU, Arcangelo CORELLI și Ernest CHAUSSON.

Vlad MAISTOROVICI, violonist - laureat al concursurilor internaţionale Tillett Trust şi Young Concert Artist Trust, Vlad a susţinut numeroase apariţii ca solist pe marile scene în Marea Britanie (Wigmore Hall, South Bank Centre), Franţa, Olanda, Belgia (Salle Flagey), Germania, Elveţia, Italia, Croaţia, România, Rusia, Israel, Statele Unite (Merkin Hall NY), Brazilia, precum și în compania unor ansambluri ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Cameră din Lusanne, South Bank Sinfonia din Londra, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. Împătimit al repertoriului cameral, a avut privilegiul de a colabora de la o vârstă fragedă cu muzicieni de renume cum ar fi Pierre Amoyal, Dora Schwartzberg, Jeremy Menuhin, Ivry Gitlis, Gordan Nikolich. Vlad îmbină cu succes cariera concertistică și cea de compozitor. În 2003 a fost distins cu Marele Premiu al Concursului Internațional George Enescu, ceea ce a confirmat talentul său manifestat încă din copilărie. Muzica sa a fost abordată și înregistrată de interpreţi și ansambluri renumite ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Britten-Pears Orchestra. Născut în 1985 la Ploieşti, a urmat cursurile Liceului de artă Carmen Sylva. La vârsta de 16 ani, recomandat de pianista Lory Wallfisch, a obținut o bursă la vestita Yehudi Menuhin School unde a studiat cu Natalia Boyarskaya. Între 2002 și 2009 a studiat vioara cu Felix Andrievsky şi compoziţia cu Mark-Anthony Turnage și Jonathan Cole la Royal College of Music din Londra, iar în 2011 a obţinut diploma Master Soloist de la Haute Ecole de Musique Lausanne, la clasa lui Pierre Amoyal.

Diana IONESCU, pianistă – “Ambasadoare a culturii române peste hotare și premiată pentru contribuția sa la relațiile româno-britanice, pianista Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generației sale.“

Îndrumată încă de la o vârstă fragedă de personalităţi precum Sanda Bobescu, Olga Szel şi Dan Grigore, iar mai târziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch şi Richard Goode, ea a fost încurajată în mod constant să-şi dezvolte abilităţile extraordinare de care a dat dovadă încă din copilărie. Numeroasele premii obţinute în competiţii internaţionale( Premiul I la Concursul ,,George Enescu” – Bucureşti 2001; Premiul ,,Alexis Weissenberg”, The Glass Seller's Trophy – Londra 2010), precum şi prestaţiile de marcă în cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001, Verbier Festival 2006, Progetto Martha Argerich 2008, St Prex Classics 2010-2011) au transformat-o într-un vector important al culturii române în străinătate. În timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama cu Joan Havill şi Ronan O'Hora, a avut numeroase concerte în Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke's, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham, Covent Garden. Colaborările ei cu muzicieni precum Belcea Quartet, Transylvan Quartet, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, soprana Teodora Gheorghiu, precum şi cu orchestre faimoase – Orchestra Naţională Radio, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Guildhall School Orchestra – i-au asigurat concerte şi înregistrări de cea mai înaltă calitate. Pentru toate aceste realizări, i s-a decernat ,,Diploma Ambsadorilor” pentru contribuţia la parteneriatul cultural româno-britanic (22 octombrie 2011). În prezent, îşi finalizează teza de doctorat pe tema lucrărilor solo pentru pian ale lui Enescu, sub îndrumarea prof. Ronan O' Hora şi a prof. Alexander Lingas. Printre proiectele sale se numără înregistrarea integralei sonatelor pentru pian de Mozart pentru Radio România. Prezenţa Dianei Ionescu în Marea Britanie a fost sprijinită cu generozitate de Fundaţia Raţiu şi de The Leverhulme Trust

Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român și face parte din programul oficial al Carnavalului de la Venezia 2015.

Concertul este organizat de Institutul Cultural Român și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția in parteneriat cu: VELA – Gruppo AMA, Primăria Veneției și Ateneo Veneto.