Premierul Victor Ponta a afirmat joi ca o contributie de doar zece euro a celor trei milioane de romani care se afla in afara granitelor ar fi benefica pentru sistemul social din Romania.

Victor PontaFoto: AGERPRES

"Avem o realitate, trei milioane din populatia dinamica cu capacitate de munca din Romania sunt in afara tarii si nu platesc niciun leu la sistemul social. Stiu, se spune ca trimit bani acasa, dar nu-i trimit la scoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la somaj. Ii trimit pe cai private, foarte bine acest lucru. Dar ganditi-va, daca cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe luna la bugetul social al Romaniei, ar fi o contributie pe care am simti-o. Deci, e o problema si cred ca cresterea numarului de contribuabili este singura solutie sustenabila pe termen lung", a afirmat premierul, citat de Agerpres.

Acesta a readus pe tapet tema impozitelor mici platite de romani, care se traduc prin servicii sociale mai reduse fata de alte tari dezvoltate.

"Intrebarea e cum putem cu 16% sa avem si scoli si spitale ca in Germania, unde platesc 48%. Discutia corecta este: un grad foarte scazut de fiscalitate, si Romania are un grad scazut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a gasit nimeni solutia magica, atat timp cat nu avem petrolul din Golf si alte resurse, nu a gasit nimeni intr-o societate europeana solutia din care sa ai din ce in ce mai mici taxe si din ce in ce mai mari cheltuieli sociale. Nu ai cum acest lucru", a spus Ponta, la o dezbatere organizata de Fundatia Friedrich Ebert cu tema "Strategia Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei 2014-2020".

In opinia sa, nu poti sa ai venituri corespunzatoare pentru investitii in Sanatate si Educatie, daca ai un numar extrem de limitat de contribuabili.

"Sunt de parere ca, daca ai un numar extrem de limitat de contribuabili, cum poti sa ai venituri prin care sa investesti in Sanatate, in Educatie, in incluziune sociala. Aici ma gandesc, pe de o parte, la munca la negru, si acesta este motivul pentru care Guvernul a luat o masura de dreapta - reducerea contributiilor de asigurari sociale la angajator. In mod normal, ca un adevarat Guvern de stanga, as fi redus contributiile la angajat, nu la angajator. Noi am spus: hai sa luam la angajator, ca sa fie un stimulent pentru combaterea muncii la negru sau a salariilor la gri - jumatate pe cartea de munca, jumatate in mana. Insa si efectul pana la urma combinat, nu doar al reducerii CAS, al dezvoltarii economice, a fost acea bariera psihologica pe care am avut-o in societate, sa avem un numar mai mare de angajati fara carte de munca decat numarul pensionarilor", a aratat Ponta.