Teatrul National "I. L. Caragiale" din Bucuresti va invita in foaierul Salii Atelier, timp de doua saptamani (8¬22 februarie) sa descoperiti spectaculoasa colectie de costume si palarii a Adinei Nanu, critic si istoric de arta, autoare a unei cunoscute carti de istorie a costumului universal. Expozitia se va deschide cu ocazia conferintei sustinute de Adina Nanu, duminica 8 februarie, de la ora 11.00, la Sala Atelier.

Adina NanuFoto: arhiva personala

Colectia Adinei Nanu cuprinde cateva sute de costume care au apartinut familiei sale sau prietenilor donatori, de la rochii de zi si de seara, palarii, costume masculine, accesorii, obiecte decorative sau de mobilier din budoarul doamnelor din la Belle Epoque, din perioada interbelica si pana la costume din zilele noastre.

Atat conferinta, cat si expozitia sunt o pledoarie pentru stil si frumos si promoveaza rafinamentul estetic, bunul gust si eleganta vremurilor apuse. Punand accentul pe rolul palariilor in vestimentatia doamnelor de altadata, Adina Nanu va arata ca palaria nu reprezinta un simplu accesoriu, ci este un indicator definitoriu al profilului social, psihologic si cultural al celui care o poarta. Conferinta si expozitia se adreseaza nu numai celor interesati de istoria costumului, dar si scenografilor, creatorilor de moda si tuturor iubitorilor de frumos. Speram ca dupa participarea la conferinta si vizionarea expozitiei, publicul TNB va exclama "Chapeau bas!"

Costume si palarii - A.Nanu

Costume si palarii - A.Nanu

Foto: arhiva personala

Adina NANU este critic si istoric de arta. Intre 1945-1950, a urmat, in paralel, Institutul de Arte Plastice din Bucuresti si Facultatea de litere. Intre 1947-1950, a frecventat cursurile Facultatii de medicina, pentru documentare de anatomie. In 1977 a obtinut doctoratul in istoria artei cu o teza asupra costumului bucurestean in secolul al XIX-lea.

Repartizata ca asistent la Muzeul National de Arta din Bucuresti, a lucrat intre 1950 ¬ 1954 la Galeriile de arta universala si romaneasca. Din 1950, a fost chemata si la catedra de Istoria Artei din Institutul de Arte Plastice, unde a ramas pana la pensionare, ca asistent, apoi ca lector din 1954 si conferentiar din 1968. Ca si colegii sai, Eugen Schileru si Ion Frunzetti, a iesit la pensie cu acest grad in 1987, titlul de profesor nefiind acordat de Ministerul Invatamantului in ultimii ani inainte de 1989 decat unor privilegiati politic. A predat cursuri de istoria artei universale, cursuri speciale de istoria picturii, a sculpturii si artelor decorative si primele cursuri de istoria si teoria costumului din Romania, la sectia de Scenografie, apoi si la sectia de Creatie vestimentara-moda, la a carei infiintare a participat. Ca urmare, a publicat prima istorie a costumului universal in limba romana, Arta, Stil, Costum, in 1976. Din 1994 preda la UNATC Bucuresti cursuri de Educatie vizuala si de Stiluri in costum si decor, in primii ani pentru catedra de Regie de teatru, apoi si pentru nou infiintata sectie de Scenografie, dar si pentru Coregrafie. Pentru studentii UNATC a publicat Arta pe om (2001) si VEZI? Comunicarea prin imagine (2002) si a rescris si amplificat Arta, Stil, Costum (editia II-a, 2008).

Din 1975 este membra INSEA - International Society for Education through Art (UNESCO), iar dupa 1990 initiator si presedinte al filialei din Romania.

Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania de la infiintarea acesteia, din 1950. A expus desene si sculpturi in cinci expozitii colective ale UAP si intr-o expozitie personala la galeria "Galateea" in 2008.

Carti publicate (selectiv): Pictorul Gh. Tattarescu (1955), Albrecht Durer (1957), Theodor Pallady (1963), Pe scurt despre sculptura (1966), Pictorul Octav Angheluta (1967), Pictorul Sabin Popp (1968), Antonello da Messina (1969), Sculptorul A. Bourdelle (1971), Lucas Cranach cel Batran (1972), Pe urmele lui Durer (1976), Arta, Stil, Costum (1976, versiunea engleza in 1981), Sculptorul Donatello (1980), Sculptorul I. Gr. Popovici (1984), Ion Lucian Murnu (in colaborare cu Doina Mandru -1986), Barbatul si Moda (2009).

Distinctii: Ordinul "Serviciu Credincios"- comandor, Uniunea Artistilor Plastici (2000), Diploma de Onoare a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica (2002), Profesor Honoris Causa, Universitatea Nationala de Arte (2008).