Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri ca Uniunea sustine reducerea numarului de parlamentari si schimbarea modului de alegere a Parlamentului. In ceea ce priveste sistemul electoral, el a spus ca inca din 2007 UDMR a sustinut ca cel actual este unul gresit, care nu va aduce nicio imbunatatire Parlamentului.

"Noi suntem pentru schimbarea actualului sistem privind alegerile parlamentare. Suntem pentru un sistem mixt, cu o singura mentiune - sa pastram reprezentarea proportionala, votul dat pe un anumit partid, pe o anumita formatiune politica sa fie transferat in mandat, deci un sistem mixt cu distribuirea mandatelor in asa fel incat reprezentarea proportionala sa nu se schimbe. Noi am propus, si aici sunt chestiunile tehnice care trebuie discutate in comisia de specialitate, cam 60-65% din mandate sa fie in colegii uninominale si 40-35% pe lista nationala pentru echilibrare, pentru a asigura reprezentarea proportionala. Am propus acest sistem mixt si cu gandul reducerii numarului de parlamentari. Noi am spus ca am fi de acord cu 300 de deputati plus 18 pentru minoritati si la Senat am propus o prima varianta doi senatori pentru fiecare judet si pentru judetele care au peste 600.000 de locuitori inca un mandat de senator, deci trei senatori. Asta ar insemna, cu sectoarele Capitalei, 100 de senatori si o reducere semnificativa a numarului", a afirmat Kelemen Hunor.

El a sustinut ca referendumul din 2009 privind reducerea numarului de parlamentari la 300 si Parlament unicameral nu poate fi pus in aplicare.

In ceea ce priveste alegerile locale, el a spus ca sistemul trebuie pastrat si a adaugat ca UDMR poate accepta si varianta alegerii presedintilor de CJ de catre consiliile judetene, precizand ca aceasta idee trebuie discutata simultan cu descentralizarea.

"Vrem sa facem o descentralizare in atributii in plus pentru autoritatile locale, in primul rand pentru consiliile judetene sa avem un sistem si mai centralizat unde reprezentativitatea si legitimitatea presedintelui CJ nu mai ridica problema votului direct. Noi am prefera o discutie simultana a celor doua aspecte", spune Kelemen Hunor.

El a aratat ca in cazul finantarii partidelor politice in campaniile electorale UDMR este de acord cu suportarea acestor cheltuieli de la bugetul de stat, ceea ce ar asigura un control foarte sever si serios si o transparentizare totala.

"Poate ca nu vor fi campaniile electorale asa de colorate cum sunt acum, dar sigur ca ar fi mult mai transparenta finantarea campaniilor si controlul ar fi mult mai direct", a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a aratat ca formatiunea pe care o conduce este de acord cu reducerea numarul de zile in ceea ce priveste procedurile parlamentare in cazul solicitarilor venite din partea justitiei.

El a aratat ca s-a discutat si despre OUG 55/2014 privind traseismul, aratand ca nu a fost de acord cu acest act normativ inca de la adoptare, catalogand traseismul drept o "boala cronica a sistemului politic".