Guvernul a aprobat contractarea de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a unui imprumut de 200 de milioane de euro in vederea finantarii implementarii Proiectului privind invatamantul secundar. Proiectul ar urma sa contribuie la imbunatatirea tranzitiei de la sistemul educational secundar superior la cel tertiar si cresterea gradului de absolvire a primului an de invatamant superior. Beneficiari ai proiectului vor fi toate liceele din invatamantul de stat cu rata scazuta de absolvire a scolii sau de promovare a examenului de bacalaureat, precum si universitati din sistemul de stat.

Proiectul este structurat pe trei componente.

O componenta face referire interventii la nivelul liceelor si interventii sistemice care vor consta in granturi, asistenta tehnica, instruire si bunuri pentru realizarea urmatoarelor activitati:

Interventii la nivelul liceelor: acordarea unor ore de remediere, meditatii, consiliere, orientare profesionala, activitati extracurriculare, vizite de documentare, participari la competitii, retele intrascolare, stagii de formare, achizitii de bunuri;

Interventii sistemice: revizuirea programei scolare, formarea cadrelor didactice, imbunatatirea platformei on-line pentru evaluari si examene nationale, elaborarea de materiale didactice digitale, etc.

Guvernul estimeaza ca de aceste activitati vor beneficia 1160 de licee din mediul rural si urban, respectiv toate liceele care nu au inregistrat rezultate bune la examenul de bacalaureat.

O a doua componenta face referire la interventii sistemice la universitati si programe de vara care vor consta in granturi si asistenta tehnica pentru realizarea urmatoarelor activitati pentru sprijinirea studentilor cu risc de abandon scolar: programe remediale, tutoriat, consiliere, seminarii, programe de vara, dezvoltarea unor centre de invatamant.

Se estimeaza ca de aceste activitati vor beneficia circa 300 de facultati din intreaga tara, adica 85% din totalul facultatilor de stat.

Iar a treia componenta consta in managementul proiectului, monitorizare si evaluare ¬ in cadrul careia se vor finanta costuri legate de implementarea, monitorizarea si evaluarea unor studii privind eficienta diferitelor programe finantate (cum ar fi Programul Bani de liceu)

Se estimeaza ca implementarea proiectului se va realiza in sapte ani, respectiv din noiembrie 2015 pana in decembrie 2022.

Din punctul de vedere al termenilor si conditiilor financiare, imprumuturile BIRD sunt competitive si mai flexibile decat alte instrumente alternative de finantare existente pe piata financiara internationala.