¬Stanga radicala franceza, apropiata de Syriza, si Frontul National, unul dintre partidele de extrema-dreapta cele mai puternice din UE, au salutat luni victoria partidului lui Alexis Tsipras la legislativele din Grecia, considerand-o o infrangere a politicilor de austeritate, relateaza AFP. Liderul Frontului de Stanga, aliat al Partidului comunist, Jean-Luc Melenchon, a salutat faptul ca "puterea aroganta a liberalilor, a asa-ziselor retete miraculoase ale lor pentru salvarea economiei" a fost "zdrobita in Grecia". "Ne putem gandi ca, printr-un efect de domino, Europa poate fi refondata, reorganizata intr-un mod complet diferit", a continuat el.

Si presedinta Frontului National (FN, extrema-dreapta), Marine Le Pen, a salutat "palma democratica monstruoasa pe care poporul grec tocmai a administrat-o Uniunii Europene".

In opinia lui Le Pen, aceasta victorie semnifica "deschiderea unui proces al euro-austeritatii". "Cei care cred ca se poate imbunatati Uniunea Europeana se inseala si vor purta responsabilitatea timpului pierdut", a apreciat ea.

Grecii au oferit duminica o victorie clara partidului Syriza, pentru a "scrie istorie", "lasand austeritatea in urma", a afirmat Alexis Tsipras, primul lider european ales pentru respingerea explicita a politicilor dificile impuse de UE membrilor sai.