Hidroelectrica a incheiat exercitiul financiar 2014 cu cea mai mare cifra de afaceri din istoria companiei, de 3,4 miliarde lei, cu cel mai mare profit inregistrat vreodata, de 1,2 miliarde lei si cu cel mai mic pret de productie din ultimii 5 ani- de 108 lei/MWh, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, excluzand impactul taxei pe stalp, de aproximativ 8 lei/MWh si pe cel al taxei pe apa uzinata de 21 lei/ MWh, costul megawattului produs de Hidroelectrica in 2014 a fost de doar 79 lei, reprezentand, pe departe, cel mai mic cost inregistrat vreodata de companie.

Performanta Hidroelectrica din 2014 este cu atat mai mare cu cat se raporteaza la o productie de 18,4TWh, departe de recordul inregistrat in 2005 de 20,1TWh sau in 2010 de 19,8TWh. Cu toate acestea, cifra de afaceri a fost mai mare cu 135 milioane lei comparativ cu anul 2010, iar profitul cu 800 milioane lei mai mare.

Hidroelectrica a inregistrat in 2014 cea mai buna performanta financiara din Europa, cu o pondere a profitului net in cifra de afaceri de 35%, surclasand eternele rivale, Fortum din Finlanda si Verbund din Austria, se mai arata in comunicat.

De asemenea, in perioada 30.06.2012- 31.12.2014 Hidroelectrica si-a redus datoriile cu 82%, repectiv de la 4,3 miliarde lei la 775 milioane lei, in acelasi interval de timp, compania imbunatatindu-si semnificativ trezoreria neta, de la un nivel negativ de 763 milioane lei la plus 489 milioane lei.

"Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca statul este un prost manager. Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti. Cand statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala. Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare. Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat" a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

Performanta Hidroelectrica a fost evidentiata si de Insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Dean Thompson. "Asa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privata competenta conduce la eficienta si profitabilitate, care aduce beneficii tuturor actionarilor, inclusiv statului si, in final tuturor cetatenilor romani", a declarat recent Dean Thompson.