Alexis Tsipras, liderul partidului Syriza (stanga radicala), castigator al alegerilor parlamentare desfasurate duminica in Grecia, a promis finalul celor cinci ani de austeritate, "umilinta si suferinta" impusi de creditorii internationali. Dupa numararea a 92% din buletinele de vot, Syriza a obtinut 36,3%, ceea ce inseamna 149 dintre cele 300 de locuri din Parlamentul grec. Syriza are nevoie de inca doua locuri (151) pentru a avea majoritate in noul Parlament, lucru ce va fi cunoscut abia odata cu anuntarea rezultatelor finale, asteptate in cateva ore, relateaza Reuters. Stanga radicala a obtinut cu 8,5% mai multe voturi decat partidul conservator Noua Democratie, condus de premierul in exercitiu Antonis Samaras.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Daca nu obtine majoritatea parlamentara - 151 de locuri - Syriza mizeaza pe aliante cu partide mai mici, pentru a nu fi nevoie ca alegerile sa se repete la inceputul lunii martie.

Antonis Samaras si-a recunoscut duminica seara infrangerea, afirmand ca respecta decizia poporului grec, potrivit AFP. "Felicitari", a transmis Antonis Samaras dupa anuntarea rezultatelor partiale. "Poporul grec a vorbit, iar noi ii respectam decizia", a continuat Samaras. "Eu predau o tara care este pe cale sa iasa din criza, care este membra a Uniunii Europene si a zonei euro; sper ca viitorul guvern va pastra aceste realizari", a spus Samaras.

Alexis Tsipras a declarat, dupa anuntarea rezultatelor partiale, ca "Poporul grec a facut istorie, a lasat in urma austeritatea. Vom negocia cu creditorii internationali o noua solutie pentru Grecia si pentru Europa."

Tsipras este pe cale sa devina seful primului Guvern al unei tari din zona euro care se opune deschis politicilor severe de austeritate impuse Greciei de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

"Grecia lasa in urma catastrofala austeritate, lasa in urma frica si autoritarismul, lasa in urma 5 ani de umilinte", a declarat Alexis Tsipras in fata sustinatorilor sai din Atena.

"Este un semnal important pentru Europa care se schimba", a adaugat Alexis Tsipras in fata miilor de persoane adunate in fata Universitatii din Atena. "Votul poporului grec inseamna sfarsitul troicii. Noul guvern va fi pregatit sa colaboreze si sa negocieze pentru prima data cu partenerii nostri o solutie justa, viabila, durabila, care sa fie benefica pentru toti. Nu va exista o confruntare, iar Grecia va deceptiona toate Casandrele din interiorul si exteriorul tarii" care se gandesc la un esec, a afirmat liderul Syriza.

Grecia a obtinut in anul 2010 de la Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International un imprumt urias in valoare de 240 de miliarde de euro in schimbul unui sever program de austeritate.

Sondajele de opinie indicau inaintea votului posibilitatea ca Syriza, stanga radicala care a anuntat ca va contesta masurile de austeritate impuse tarilor UE pe fondul crizei datoriilor suverane, sa ajunga la putere.

Europarlamentarul Alexis Tsipras ( 40 de ani) isi doreste in mod special sa renegocieze datoria de peste 300 miliarde de euro (175% din PIB) a tarii. El a afirmat in repetate randuri ca, desi respecta institutiile europene, nu se simte obligat sa respecte obligatiile fixate de troica UE, BCE si FMI, care a impus Greciei o disciplina de fier in ultimii ani, in schimbul imprumutului in valoare de 240 miliarde euro.

Nu in ultimul rand, succesul Syriza ar da sperante si altor formatiuni radicale de stanga radicale din Europa, cum ar fi Podemos din Spania sau Parti de gauche din Franta.