Premierul Victor Ponta apreciaza ca modelul francez de organizare a alegerilor in Diaspora poate fi un exemplu demn de urmat, relateaza Agerpres. "Modelul francez de organizare a alegerilor in Diaspora - un model de luat in considerare!", a scris Ponta, duminica, pe contul sau de Facebook, facand trimitere la seminarul organizat, vineri, de Ambasada Frantei cu privire la organizarea votului pentru cetatenii aflati in strainatate.

Intr-un interviu pentru agentia de presa citata, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, a afirmat ca votul electronic, utilizat de Franta in mai multe scrutine din ultimii ani, poate fi o varianta care permite o mai larga participare la procesul de votare.

"In Franta, noi am utilizat votul electronic pentru alegerile legislative din 2012 si pentru alegerile legislative partiale din 2013. Este un sistem atragator pentru alegator, pentru ca, atunci cand au optiunea votului electronic, in jur de doua treimi din alegatori prefera sa utilizeze votul electronic decat sa se deplaseze si sa voteze la urne. Totusi, este un sistem complex, un sistem greu de implementat, un sistem care necesita ca si conditie prealabila existenta unei liste electorale", explica diplomatul francez.

De asemenea, ambasadorul Saint-Paul mentiona ca daca procesul de alcatuire a acestor liste este unul permanent, care necesita o preocupare permanenta din partea consulilor, in schimb modelul francez nu prevede liste electorale suplimentare pentru alegatorii din strainatate, ceea ce inseamna ca turistii aflati in ziua votului in afara Frantei nu pot vota la sectiile de votare care nu sunt pe teritoriul francez.

"In Franta nu exista liste electorale suplimentare. Pot exista cazuri cand, in mod exceptional, o persoana ar fi trebuit sa fie inscrisa pe lista electorala, dar din cauza unei erori administrative aceasta persoana nu se regaseste pe lista. In acest caz, un judecator pronunta imediat o decizie de inscriere pe lista electorala. Spre deosebire de Romania, in Franta nu exista sistemul in care, de exemplu, un turist care ar fi inscris pe o lista electorala la Paris si care, facand o deplasare la New York, ar decide sa voteze la New York. In sistemul francez, acest lucru nu este posibil. Fiecare consulat inchide lista electorala la data de 31 decembrie in fiecare an, iar aceasta lista va fi utilizata anul urmator", a mai evidentiat ambasadorul francez.