Programele TVR în săptămâna Revelionului

Filarmonica din VienaFoto: TVR

Finalul de an şi începutul lui 2015 aduc la TVR 1 un program de Revelion strălucitor (o paradă a celor mai îndrăgite vedete şi emisiuni ale TVR), dar şi concerte de colinde, filme dintre cele mai îndrăgite, stele româneşti din elita sportului, ediţii speciale ale programelor TVR 1, întâlniri cu vedetele preferate şi alte suprize pe care telespectatorii le vor descoperi în perioada 29 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015.

În ordine cronologică, găsiţi mai jos câteva recomandări pentru perioada amintită:

În zilele de 29, 30, 31 decembrie, respectiv 2, 3 şi 4 ianuarie 2015, de la ora 14.30, suntem invitaţi să revedem cele mai bune momente ale celor mai mari competiţii sportive derulate în în anul care se încheie, la Retrospectiva 2014. Luni avem fotbal, într-o ediţie despre echipa naţională. Marţi retrăim emoţiile Campionatului European de Handbal Feminin, miercuri – UEFA Champions League 2014-2015, vineri – gimnastică, iar sâmbătă şi duminică microbiştii se bucură de imagini de neuitat de la evenimentul fotbalistic al anului, Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014.

Luni, 29 decembrie, ora 17.10 – Gala Persoanelor cu Dizabilităţi

Pe 3 decembrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, la TVR a avut loc cea de-a cincea ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, un eveniment ce va fi transmis de TVR 1, TVR HD şi TVR+, pe 29 decembrie, de la ora 17.10.

Şi ediţia de anul acesta a fost prezentată de realizatorul TVR Cătălin Ştefănescu, alături de eleva Miruna Gheorghe, aleasă de public în urma competiţiei „Alege co-prezentatoarea Galei″.

Miruna are 19 ani, este în clasa a XII-a şi vrea să devină psiholog. La vârsta ei, Miruna vorbește despre lucruri foarte serioase, precum frica de a arăta cine suntem cu adevărat şi cum niciodată nu trebuie să ne ascundem micile defecte care ne definesc şi ne diferențiază de ceilalţi. Ca Miruna veţi cunoaşte multe alte persoane la această gală, care reprezintă un eveniment unic în România: o recunoaştere publică a unor activităţi, proiecte personale sau publice ale persoanelor sau organizaţiilor care promovează integrarea persoanelor cu dizabilităţi şi respectul pentru diversitate.

Gala este organizată de ActiveWatch şi Fundaţia Motivation România, sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România, TVR fiind co-producător.

În cadrul evenimentului sunt premiate acele persoane şi proiecte care au înlăturat particula „diz” din cuvântul dizabilitate, promovând exact abilităţile persoanelor cu handicap din România.

Anul acesta, competiţia are cinci secţiuni, şi anume: „Oameni cu desăvârşire”, „Porţi deschise”, „Angajatorii abilităţii”, „Comunică abilitatea” şi „Şcoala tuturor abilităţilor”. La fiecare categorie se va desemna câte un câştigător, de către un juriu de specialitate. Cine sunt premianţii, aflaţi pe 29 decembrie, ora 17.10, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

La ediţia specială de marţi, 30 decembrie, ora 17.00, a emisiunii Ora Regelui, telespectatorii vor putea urmări documentarul „Regele Mihai, 93 de ani de istorie”, realizat de Camelia Csiki. Este o ediţie dedicată Majestăţii Sale Regelui Mihai, la 67 de ani de la abdicarea forţată din 30 Decembrie 1947. Filmul este un documentar biografic care vorbeşte pe larg despre momentul abdicării. Camelia Csiki, realizatorul emisiunii, a adunat imagini rare din viaţa Majestăţii Sale, mai puţin cunoscute publicului, mai ales din perioada exilului, pentru a reface povestea celor 93 de ani furtunoşi şi plini de istorie pe care Regele Mihai i-a traversat.

Miercuri, 31 decembrie, ora 20.00 – Român să fii, talent să ai – cu Dragoş Pătraru

Dragoş Pătraru şi Starea naţiei prezintă, de la ora 20.00, chiar înaintea programului special de Revelion, emisiunea „Român să fii, talent să ai!". Este poate ultima sansă de a râde de anul 2014, după cum spune realizatorul. Programul este „o combinaţie între umorul bine făcut şi mânia de a fi român. Pentru că, dacă avem o certitudine după 25 de ani de libertate, aceea este că românii au talente” (Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii Starea naţiei de la TVR).

Seara, de la ora 21.00, Iuliana Tudor dă startul programului special de Revelion al TVR 1

Concetul de Anul Nou de la Viena - Ca în fiecare an, TVR transmite în exclusivitate cel mai îndrăgit concert de muzică simfonică, în direct de la Viena - joi, 1 ianuarie 2015, ora 12.15. Concertul poate fi urmărit pe TVR 1, dar şi pe TVR HD şi TVR+.

Zubin Mehta va dirija Concertul anual de la Viena susţinut de Filarmonica vieneză. Va fi cea de-a cincea apariţie în ipostaza de dirijor al Concertului de la Viena a maestrului, acum în vârstă de 77 de ani. Continuând tradiţia lui Willi Boskovsky, Clemens Krauss sau Lorin Maazel, Mehta apare în lista dirijorilor care au condus cel mai des Filarmonica Vieneză pe scena concertului de Anul Nou. Mehta a mai dirijat acest concert din Sala de Aur în 1990, 1995, 1998 şi 2007.

Ar putea fi numit un „Love Affair cu Filarmonica”: Prin invitaţia adresată maestrului Zubin Mehta de a dirija din nou acest concert, subliniază reprezentanţii filarmonicii, am dorit reîntâlnirea nu numai cu unul dintre dirijorii timpului nostru, ci chiar cu unul dintre cei mai mari umanişti. Asocierea de peste 52 de ani cu dirijorul indian, ţine să afirme de asemenea filarmonica, poate fi numită deja o relaţie de dragoste.

Născut în India, dar cu studiile făcute la Viena: Mehta s-a născut în Bombay în 1936, a studiat la Viena din 1954 până în 1957, unde „şi-a făcut bagheta” sub tutela celui care este numit „antrenorul dirijorilor” – Hans Swaarowsky, pe atunci la academie. Debutul său în Statele Unite a avut loc în 1960, iar la vârsta de numai 26 de ani, în 1962, a fost numit director muzical al Orchestrei Filarmonice din Los Angeles, ceea ce l-a propulsat către faima mondială. Au urmat apoi: director al New York Filarmonic Orchestra din 1978 până în 1991, o perioadă mult mai lungă decât predecesorii săi în secolul XX, iar din 1998 până în 2006, Mehta a fost directorul Bavarian State Opera.

Dirijorul care are o stea pe Walk of Fame al dirijorilor celebri, cel care s-a dedicat promovării tinerelor talente din ţara sa de origine, este directorul pe viaţă al Israel Philarmonic Orchestra, membru de onoare al Filarmonicii din Viena, ca şi al altor orchestre.

Pentru cei care nu au putut urmări transmisiunea în direct de la Viena, concertul poate fi vizionat în reluare, tot la TVR 1, în data de 3 ianuarie, începând cu ora 10.00.

Vineri, 2 ianuarie, de la ora 13.00, TVR 1 difuzează Gala „Stele Româneşti” – Ivan Patzaichin. 65 de ani. Cea de-a doua ediţie a Galei „Stele Româneşti”, desfăşurată la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti, a adunat personalităţi marcante ale lumii sportive, artistice, culturale, politice şi din mediul de afaceri, care au sărbătorit alături de Ivan Patzaichin aniversarea celor 65 de ani.

„A fost o seară foarte emoţionantă şi le mulţumesc celor care mi-au fost alături, precum şi celor care au facut-o posibilă. N-aş fi crezut că am prieteni cât să umplu o sală de teatru. Am avut din nou prilejul să-mi dau seama cât de norocos am fost să întâlnesc la timp oameni autentici, care m-au ajutat să mă formez în viaţă şi pe care mi i-am făcut prieteni adevăraţi”, a declarat emoţionat Ivan Patzaichin.

Printre cei care au ţinut să-l îmbrăţişeze pe marele campion s-au numărat sportivii Laura Badea, Monica Iagăr, Elisabeta Lipă, Eduard Novak, Gabriela Szabo etc. Au mai fost prezenţi: Dragoş Anastasiu, Dorin Andone, Horia Alexandrescu, Andi Vasluianu, Alexandru Bindea, Dacian Cioloş, Cristian Crisbăşan, Virgil Ianțu, Ion Iliescu, Răzvan Lupu (Lapi), Liviu Mihaiu, Eugen Mihăescu, Vintilă Mihăilescu, Marin Moraru, Gabriel „Guriță” Nicolau, Liza Panait, Andrei Partoș, Mihai Pocorschi, Dorin Prunariu, Aurelian Temişan, Octavian Ursulescu, Steven van Groningen, Julie Mayaya, Mircea Baniciu, Paula Seling, Pasărea Rock, Ansamblul Ruşilor Lipoveni Reabinuska din Jurilovca şi mulţi alţii.

Ivan Patzaichin s-a reunit preţ de câteva minute pe scenă cu unii dintre campionii olimpici – Leon Rotman, Toma Simionov, Vasile Dîba, Antrop Varabiev, Afanase Sciotnic, Agafia Constantin, Florin Popescu, Mitică Pricop - şi cu legendarul adversar pe ape şi prieten de netăgăduit pe uscat, maghiarul Tamás Wichmann.

Sâmbătă, 3 ianuarie, de ora 21.10, la TVR 1 este programat un film clasic - Mayerling (MAYERLING - Franţa, Marea Britanie, 1968), în regia lui Terence Young, care are o distribuţie de zile mari: Omar Sharif, Catherine Deneuve, James Mason, Ava Gardner. Drama este bazată pe evenimentele reale care au dus la moartea prinţului Rudolf al Austriei şi a iubitei sale, baroana Marie Vetsera. Deşi moartea lor are încă multe necunoscute, filmul merge pe ideea că amanţii au făcut un pact suicidal în clipa în care au decis că nu pot trăi într-o lume lipsită de dragoste şi de perspectiva unei păci reale.

Duminică, 4 ianuarie, de la ora 18.35, realizatorul Cosmin Dumitru, dar şi prezentatorii Eda Marcus şi Dragoş Huluba doresc să vă aducă imagini de la Sărbători din alte vremuri. Ediţia specială de duminică, 4 ianuarie 2015 a „Galei umorului” este cel mai bun prilej de a le adresa prietenilor hazului, celor ce ne-au însoţit de-a lungul anului cu zâmbetul lor, un călduros „La Mulţi Ani”. Drept care, realizatorii vor oferi, şi în această ediţie jubiliară, câteva frumoase aduceri aminte ale Sărbătorilor, aşa cum se petreceau ele, cândva, la Televiziunea Română, alături de numele ilustre ale comediei româneşti: Toma Caragiu, Amza Pellea, Radu Beligan, Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Florin Piersic, Horaţiu Mălăele şi mulţi alţii...

Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene ne oferă un regal cinematografic duminică, 4 ianuarie, ora 21.10 în deja clasicul Cel care dansează cu lupii (DANCES WITH WOLVES -SUA, Marea Britanie, 1990). Filmul poartă semnătura regizorală a lui Kevin Costner. Locotenentul unionist John W. Dunbar încearcă să-şi ia viaţa într-o misiune sinucigaşă, dar, printr-o ironie a sorţii devine erou fără voie. Trimis la o unitate îndepărtată din Dakota de Sud, este atras de viaţa simplă a indienilor Sioux, şi după ce îşi ia numele de „Cel Care Dansează Cu Lupii” devine un membru îndrăgit al tribului. Existenţa sa paşnică este totuşi ameninţată de soldaţii unionişti care sosesc înarmaţi de planuri ce includ pământul aparţinând indienilor.