Autoritatile de la Moscova au reusit sa convinga Facebook sa inchida pagina care facea apel la organizarea unui reuniuni pentru sustinerea opozantului numarul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnii, provocand furia utilizatorilor de Internet, duminica. Sustinatori ai lui Navalnii au creat o pagina pe Facebook pentru organizarea unui eveniment la 15 ianuarie, data la care este asteptat verdictul in procesul lui Navalnii, acuzat ca impreuna cu fratele sau a deturnat 27 de milioane de ruble (aproximativ 360.000 de euro) in detrimentul firmei franceze Yves Rocher, anunta Mediafax.

Duminica, Roskomnadzor (Serviciul federal rus pentru tehnologia informatiei si supravegherea comunicatiilor) a anuntat ca pagina a fost blocata la ordinul procurorului general.

Procurorul "a cerut limitarea accesului la cateva surse de informare, inclusiv la retele de socializare care fac apel la manifestatii neautorizate. Cererea a fost satisfacuta", a declarat purtatorul de cuvant al Roskomnadzor, Vadim Ampelonski, citat de agentia RIA-Novosti.

Pagina de Facebook, intitulata "Reuniune publica pentru discutarea verdictului", adunase peste 12.000 de membri in momentul inchiderii si mai poate fi deschisa doar cu ajutorul unei adrese IP din afara Rusiei.

Navalnii s-a aratat indignat pe pagina sa de Facebook, apreciind ca "este vorba de un comportament mai degraba neplacut si surprinzator din partea Facebook-ului rusesc".

Sutinatorii lui Navalnii au creat rapid pagini noi, inclusiv unele care denunta "cenzura" pe Facebook.