Politistii francezi au impuscat mortal, sambata, un barbat care ii agresase cu un cutit strigand "Allahu Akbar" intr-un comisariat din Joue-les-Tours (centru-vest), iar Parchetul antiterorism s-a sesizat imediat pentru a deschide o ancheta, anunta Mediafax. Potrivit unei surse apropiate anchetei, "acesta seamana cu modul de actiune preconizat de gruparea Stat Islamic", activa in Siria si Irak, "de a ataca fortele de ordine".

In jurul orei locale 14.00 (15.00 ora Romaniei), un barbat inarmat cu un cutit a intrat in comisariat si a ranit la fata un politist care se afla la intrare, precum si alti doi inainte de a fi ucis de politistii "prezenti, care au facut uz de arma din dotare", a precizat Ministerul de Interne intr-un comunicat.

Agresorul, un francez nascut in Burundi in 1994, cunoscut de serviciile de politie pentru delicte de drept comun, a "strigat Allahu Akbar (Allah este mare, in araba) din momentul in care a intrat pana si pana la ultimul suflu", a declarat pentru AFP o sursa apropiata anchetei.

El nu se afla in baza Directiei generale de securitate interna (DGSI), potrivit acestei surse. In schimb, fratele sau este cunoscut de servicii pentru pozitiile sale radicale si a intentionat la un moment dat sa plece in Siria, dar a renuntat, potrivit aceleiasi surse.

"Ancheta se orienteaza catre un atentat impotriva fortelor de ordine motivat de islamismul radical", a afirmat o sursa apropiata dosarului.

Sectia antiterorista a Parchetului din Paris s-a sesizat in legatura cu ancheta, a anuntat o sursa judiciara.

Ancheta a fost deschisa pentru tentativa de asasinat si asociere de raufacatori, in legatura cu activitatea terorista.

SI incurajeaza candidatii la jihad, care nu sunt in masura dintr-un motiv sau altul sa ajunga pe "pamantul jihadului", sa lanseze atacuri impotriva "necredinciosilor", militarilor, politistilor sau chiar a civililor. Franta a fost citata explicit ca tinta de SI dupa inceputul raidurilor franceze in Irak.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a condamnat "agresiunea brutala" si a salutat "sangele rece si profesionalismul politistilor prezenti". El era asteptat la fata locului in cursul serii.