Un protest impotriva legii privind securitatea cibernetica a Romaniei, asa-numita lege "Big Brother", a fost anuntat pe Facebook pentru duminica, la ora 12:00, in fata Parlamentului. Proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care prevede ca autoritatile vor putea inspecta orice calculator si vor putea cere documente, a fost adoptat vineri de Senat in calitate de camera decizionala. Legea prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, coordonarea unitara a activitatilor acestui Sistem fiind facuta de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT. Proiectul de lege trecuse tacit de Camera Deputatilor pe 17 septembrie.

Organizatorii protestului de duminica au scris pe Facebook ca "La fix 25 de ani de la evenimentele liberatoare din 1989, parlamentarii ne-au aratat ca 25 de ani au trecut degeaba! Si ne-au adus in punctul din care am plecat. Astazi, 19 decembrie 2014, Senatul Romaniei a adoptat, cu UNANIMITATE, Legea 580/2014, numita si Legea SECURITATII (sic !) cibernetice, care propune o serie de masuri cu efect limitativ asupra dreptului la viata privata in zona digitala si incalca flagrant reglementarile europene in materie."

"Duminica 21 decembrie ne pregatim sa comemoram. Reeditam Baricada de la Intercontinental in memoria celor peste 1.000 de concetateni care au murit in decembrie 1989. Dar, in timp ce societatea civila se pregateste sa aduca un omagiu celor care au murit in mod nedrept, parlamentarii ne-au pregatit o surpriza. De sarbatori. In mod evident cetatenii si "alesii" lor nu au, nici acum, o agenda comuna. Noua lege intra cu tancurile cibernetice in casele si in vietile noastre, in intimitatea gandurilor noastre", mai spun organizatorii protestului.

De ce sunt nemultumiti si ce cer organizatorii protestului:

"Big Brother e, pe bune, printre noi si, in curand, in capul nostru. Daca ii lasam. Putem, insa, sa ne opunem si avem datoria sa o facem! Duminica la ora 12 la Parlament!

Ce anume cerem:

  • ii cerem lui Klaus Iohannis, care chiar in acel moment va fi investit in functia de Presedinte al Romaniei, sa nu promulge Legea SECURITATII cibernetice si sa sesizeze Curtea Contitutionala;
  • cerem Curtii Constitutionale sa declare Legea Big Brother3 (Legea 580/2014) ca fiind neconstitutionala.

Noua lege a securitatii cibernetice incalca Directiva NIS (Network & Information Security), adoptata de Parlamentul European in 2014, directive menita sa ajute firmele si institutiile sa minimizeze riscurile de securitate informatica.

Dar, in timp ce Directiva NIS are drept scop protejarea sistemelor informatice si a datelor informatice ale cetatenilor, Legea SECURITATII cibernetice (numita popular Big Brother 3) permite serviciilor secrete sa controleze in mod arbitrar orice actor de pe piata de comunicatii si servicii informatice. Riscul de derapaje si abuzuri este incontrolabil.

De asemenea, Legea 580/2014 submineaza grav dreptul la viata privata al cetatenilor prin continutul urmatoarelor articole:

- Articolul 17 -Toti detinatorii de sisteme cibernetice (adica toate persoanele juridice care au un calculator) trebuie sa "permita accesul la date" autoritatilor stipulate in lege (SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO si ANCOM). Accesul se face la simpla "SOLICITARE MOTIVATA", in conditiile in care astazi, conform Codului de procedura penala, orice acces la sistemele informatice se face doar cu autorizarea unui judecator;

- Articolul 10 - Serviciul Roman de Informatii este desemnat autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice, calitate in care asigura coordonarea tehnica, organizarea si executarea activitatilor ce privesc securitatea cibernetica a Romaniei. In conditii in care Uniunea Europeana discuta ca institutiile care se ocupa de domeniul securitatii cibernetice sa fie "organisme civile, care sa functioneze integral pe baza controlului democratic, si nu ar trebui sa desfasoare activitati in domeniul informatiilor".